Hlavní obsah

Rok 2017: Sobotka slíbil ekonomický růst a kvůli Berlínu i víc peněz policistům

 

Reklama

Česká vláda stále zvyšuje počty policistů, vojáků i členů tajných služeb, aby mohli čelit novým hrozbám, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Kromě posilování bezpečnostních složek slíbil příští rok také víc peněz pro lékaře, učitele nebo hasiče.

Článek

„I v souvislosti s útokem v Berlíně je třeba připomenout, že jsme začali navyšovat kapacity bezpečnostních služeb. Mají více peněz a více lidí. Navyšujeme rozpočet armády, daří se zvyšovat počet policistů,“ uvedl premiér, který ve středu představil priority vlády na příští rok.

„Děláme všechno pro to, abychom nic nepodcenili, abychom zvyšovali bezpečnost,“ dodal Sobotka.

Video: V Německu stále uniká muž, který kamionem zabil 12 lidí, podívejte se, jak probíhá pátrání:

Co víme a co nevíme o útoku v Berlíně.

Sobotka přislíbil výrazné zesílení hlídek u čtyř desítek akcí: Půjde hlavně o vánoční trhy, silvestrovské a novoroční ohňostroje ve velkých městech a další akce, kde se bude scházet větší množství lidí.

Kromě většího počtu policistů Sobotka slíbil dál zvyšovat platy. „Je potřeba v rámci rozpočtu na rok 2018 připravit prostor pro další zvýšení platů učitelů, hasičů, státních úředníků, lidí v sociální službách a kultuře,“ uvedl premiér. Znovu chce zvyšovat minimální mzdu tak, aby od roku 2018 stoupla na 40 procent průměrné mzdy.

Sobotka chce také prosadit vyšší nemocenskou pro dlouhodobě nemocné a zálohové výživné pro samoživitelky. Je také potřeba vyčerpat co nejvíc peněz z evropských fondů.

Chvála ministrů za ČSSD

Při hodnocení uplynulých tří let Sobotka především pochválil ministry za ČSSD. Například za zvyšování platů učitelů, policistů a hasičů nebo více peněz do sportu. Vyzdvihl i sociální opatření, jako je růst minimální mzdy, lepší valorizace penzí a snižování nezaměstnanosti.

Pochválil ministra vnitra Milana Chovance za snižování kriminality. Když ale přišlo na ministra obrany Martina Stropnického z ANO, rýpl si, že výdaje na obranu se zvyšují, je ale třeba je umět účelně utratit.

Upozornil také na to, že v příštím roce je potřeba konečně rozjet velké dopravní stavby, které má na starosti Dan Ťok z ANO. Toho mimochodem premiér nejvíc kritizoval po bilanční schůzce, kterou na sklonku roku absolvoval se všemi ministry.

Podívejte se, co se stalo při otevření dálnice D8:

Slavnostní otevření dálnice D8

Pochvaly se tak z ministrů mimo ČSSD dočkal jen šéf financí Andrej Babiš. „V oblasti boje s šedou ekonomikou se podařilo prosadit důležitý zákon o prokazování původu majetku, rozjela se elektronická evidence tržeb,“ dodal Sobotka.

Sobotka však odmítl přímo komentovat práci koaličních stran. „U všech tří koaličních stran jsou věci, které musíme dotáhnout do konce,“ řekl premiér.

Napětí ve vládě bude v příštím roce stoupat - největšími soupeři v parlamentních volbách budou dva nejsilnější koaliční partneři, Sobotkova ČSSD a Babišovo hnutí ANO. Sobotka ale ubezpečoval, že vláda bude pracovat celé zbývající období.

Reklama

Doporučované