Hlavní obsah

Sobotkova vláda podala demisi. Premiér ji poslal poštou

Momenty politické kariéry Bohuslava Sobotky.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na svém středečním zasedání schválila svou demisi. Sobotka ji doručil na Hrad poštou, což se stalo poprvé v novodobé historii.

Článek

Demisi své vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) neobvykle zaslal prezidentovi Miloši Zemanovi dopisem. Na Pražský hrad ji doručil zástupce Úřadu vlády, uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Je to poprvé v historii České republiky, kdy odcházející předseda vlády nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně. Mezi Sobotkou a Zemanem panují špatné vztahy, které se v posledních měsících vyhrotily.

Končící vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se po dnešním schválení své demise sejde do jmenování nového kabinetu ještě jednou, a to příští středu 6. prosince. Ve stejný den se chystá prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Jeho kabinet chce hlava státu jmenovat o týden později.

Podívejte se na záznam, kde Bohuslav Sobotka oznamuje demisi své vlády:

Premiér Bohuslav Sobotka a demise jeho vlády.

Sobotkova vláda v závěru středečního jednání schválila formálně usnesení o své demisi, což je krok, k němuž ji vede ústavou daný postup po skončení ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny. Po podání demise k rukám prezidenta hlava státu pověřuje dosavadní kabinet vykonáváním funkce do okamžiku, kdy bude jmenována nová vláda.

Premiér Sobotka se pak stane řadovým poslancem Sněmovny.

Jak ČSSD nakládá se svými bývalými premiéry? Podívejte se v jednom z minulých pořadů Jindřicha Šídla Šťastné pondělí:

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla o ČSSD a jejích premiérech.Video: Šídlo Jindřich

Sobotku v týdnu jeho mateřská jihomoravská ČSSD sice vyzvala k odchodu z politiky (k tomu, aby se vzdal mandátu), on to však odmítl.

Reklama

Doporučované