Hlavní obsah

Sobotka: Nasadíme masivně policii všude tam, kde o Vánocích budou větší akce

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec k útokům v Berlíně

 

Reklama

Sledujte studio Seznamu: čeští politici a tajné služby reagují na teroristický útok v Německu.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka svolal na odpoledne ministra vnitra, policejního prezidenta a zástupce tajných služeb v reakci na teroristický útok, při němž v Berlíně na vánočním trhu zemřelo nejméně 12 lidí a dalších pět desítek bylo zraněno.

"Chci potvrdit, že funguje výměna informací s německými bezpečnostními složkami. Se všemi tajnými službami i s policií koordinujeme další postup," řekl po schůzce premiér Sobotka. "Posílíme policejní hlídky, během Vánoc bude masivně přítomna tam, kde bude větší koncentrace lidí."

Reakce na Berlín

V Berlíně kamionem do davu tam najel pachatel, který může být podle posledních informací stále na útěku. K útoku se také poprvé před polednem vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. „Je mi upřímně líto obětí, jejich rodin. Musíme si klást otázku, jak je možné, že lidé, kteří přišli na vánoční trh, zemřeli rukou vraha. Odpověď nebude jednoduchá," řekla kancléřka a vyzvala Němce, aby našli sílu žít způsob života na základě západních hodnot.

Český ministr vnitra Milan Chovanec už v dopoledním živém vysílání Seznam Zprávy informoval, že Česko zpřísňuje bezpečnostní opatření na veřejných prostranstvích. Problém vidí v tom, že Řecko a Itálie pustily v uplynulých měsících tisíce lidí bez kontroly. „Nevíme, kdo tady je a kde se pohybuje," řekl ministr vnitra.

„Je na zvážení každého, zda se v těchto dnech vydá do Německa na vánoční trhy," upozornil Chovanec.

Pusťte si studio: Co přesně se odehrálo v Berlíně, jak GPS lokátor odhalil, co dělal řidič s kamionem těsně před smrtícím útokem, jak reálný je podobný útok v Česku:

Útok v Berlíně

Česká policie od pondělního večera posílila bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací osob. Sobotka uvedl, že byl o tom Chovancem informován. Dopoledne se už sešla zpravodajská skupina, která vyhodnotí všechny informace, jež má česká vláda k dispozici, dodal premiér.

Co je dosud o teroristickém útoku v Německu známo:

Údaje z GPS prozradily, co 23letý uprchlík s kamionem dělal chvíli před smrtícím útokem

Mrtvých v Berlíně je 12. Německá policie zasahovala nad ránem v hangárech, kde bydlí uprchlíci

V Berlíně vjel nákladní vůz na vánoční trh.

Reklama

Doporučované