Hlavní obsah

Sobotka: U OKD mám čisté svědomí. Trestního oznámení se nebojím

Foto: Reanta Kalenská

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že akce poslanců v kauze OKD je politicky motivovaná.

Reklama

Poslanci chtějí poslat vyšetřovatele na Sobotku, exministra Milana Urbana a neznámého pachatele.

Článek

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD chystá tři trestní oznámení. Na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku a někdejšího ministra Milana Urbana (oba ČSSD) kvůli privatizaci minoritního státního podílu v ostravských dolech po přelomu milénia. A na neznámého pachatele kvůli tomu, že stát přišel o majoritu v 90. letech. „Je to politicky motivované, nebojím se,“ uvedl pro Seznam Sobotka.

V tuto chvíli zbývá, aby závěrečnou zprávu devítičlenná vyšetřovací komise schválila. Poslanecké sněmovně by ji měla představit v říjnu.

„Ve věci 15 let starého prodeje minoritního podílu v OKD mám zcela čisté svědomí a nebojím se žádného trestního oznámení. Vždy jsem jednal v souladu se zákony České republiky a hájil veřejný zájem,” napsal Seznamu Sobotka v reakci na zprávu o záměrech komise, které dnes zveřejnil Radiožurnál.

„Nevšiml jsem si, že by vyšetřovací komise přišla s čímkoli novým, co by již v minulosti nebylo předmětem veřejné debaty nebo prověřování ze strany policie a soudu. Trestní oznámení proto pokládám za výhradně politicky motivované a zcela nepodložené,” vysvětlil Sobotka svůj postoj.

Bývalý premiér a také někdejší šéf ČSSD s Urbanem byli podle návrhu závěrečné zprávy vyšetřovací komise spoluzodpovědní za nevýhodný prodej minoritního podílu státu v OKD v roce 2004. Ministerstvo financí za něj obdrželo 4,1 miliardy korun. Podle kritiků včetně státního zastupitelství ale byla cena podílu více než dvojnásobná, a vláda tak prodejem poškodila stát.

Už dříve ale stát přišel o 54 % akcií v rámci privatizačních vln. Podíly přešly na banky a také místní samosprávy. To bylo v době premiérování Václava Klause a Miloše Zemana.

„Prodej proběhl za tržních podmínek, což nezávisle potvrdila i Evropská komise. O ceně a podmínkách prodeje nerozhodoval žádný jednotlivec, ale vláda Stanislava Grosse, a to na základě znaleckého posudku a vyjádření ÚOHS,” hájí se opakovaně Sobotka. On sám byl ve Sněmovně vypovídat loni v létě. Vysvětlování jeho role zabralo celé odpoledne.

Privatizaci OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD) v roce 2004. V té byl Sobotka ministrem financí, pod nějž státní podniky spadaly. Urban byl pak ministrem průmyslu. Těžařská společnost přešla do rukou skupiny Karbon Invest. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava ale po dvou měsících OKD prodali britské investiční skupině RPG Industries. Tu vedl finančník Zdeněk Bakala. Jaká byla cena transakce, není jasné. Podle odhadů se pohybovala od 9 do 12 miliard korun. Bakala to nikdy neozřejmil a opakované pozvání ke komisi odmítl.

V roce 2016 se OKD dostala do insolvence. Její akcie nakonec převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Reklama

Doporučované