Hlavní obsah

Babiš pod palbou opozice i vládních stran: Kalousek je beranidlem ČSSD

Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

 

Reklama

Šéf hnutí ANO byl na konzultacích na Hradě. Dopoledne ustoupil tlaku a slíbil, že do konce dubna poslancům znovu vysvětlí své daně. Vyzval ho k tomu jeho vládní šéf Bohuslav Sobotka. V dopise Babišovi napsal, ať přestane bagatelizovat aféru, on ji sám má za vážnou.

Článek

Napětí mezi vládními stranami - hnutím ANO Andreje Babiše na straně jedné a lidovci a socialisty na straně druhé - dál roste. Po středečním jednání Sněmovny, kde se KDU-ČSL vicepremiéra Pavla Bělobrádka postarala o to, že prošlo usnesení žádající Babiše, aby jasně vysvětlil otázku svých údajných daňových úniků, se k tlaku na ministra financí přidala ČSSD.

Předseda sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka z dovolené vzkázal, že je nezbytné, aby Babiš své daně do konce dubna objasnil. A dále, že svým chováním vládu poškozuje.

„Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby A. Babiš nemusel platit daně, stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku," stojí v prohlášení premiéra.

Andrej Babiš reagoval po několika hodinách. Slíbil, že půjde poslancům znovu vysvětlit, jak to s příjmy a výdaji měl.

„Příjmy, ze kterých jsem koupil dluhopisy, jsem vysvětlil, ukázal a zveřejnil několikrát a udělám to znovu. Jsem jediný politik od listopadu 1989, který zveřejnil všechna daňová přiznání za posledních 20 let,“ řekl deníku Právo. „Transakce s Agrofertem vysvětlím Sněmovně v požadovaném termínu,“ dodal.

Souběžně pak vyzval Sobotku a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby učinili totéž a zveřejnili svá daňová přiznání.

Jsem fíkus

Odpoledne vyrazil Babiš na Hrad na konzultace s Milošem Zemanem. „Chci mu říct svůj názor na kampaň, která se teď rozjela," řekl reportérce Seznamu před schůzkou.

Po jejím skončení (video v úvodu tohoto textu) řekl, že prezident jeho vysvětlení daňové aféry přijal a nijak nezpochybňoval.

Šéf hnutí ANO, které je podle průzkumů volebních preferencích momentálně nejsilnější partají, má za to, že politická konkurence už vytvořila novou „vládní“  koalici.

„Kalousek dělá beranidlo pro ČSSD,“ uvedl. „Taky mě překvapila KDU, která navrhuje, že když nesplním, co po mně Sněmovna chce, tak ať mě pan premiér odvolá. Nechápu proč, jako ministr financí mám nejlepší výsledky.“

Co říkal Andrej Babiš před schůzkou se Zemanem.Video: Pavlína Kosová

Babiš striktně odmítl, že by poškozoval vládu, jak dále napsal Sobotka ve svém dopise. „To je velice vtipné, když premiér říká, že poškozuji pověst vlády. Ale je to on, kdo poškozuje pověst vlády. Neustále útočí - už od krajských voleb. Celý víkend jsem byl severokorejský diktátor, fíkus - jako že tuneluju demokracii. Tak jsem si objednal necizopasný fikus," řekl v ne příliš pochopitelné narážce na sjezd ČSSD.

Odehrál se o víkendu v Brně a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z něj tweetoval právě o Babišovi a fíkusu.

Slib, který nechtěl dát

Slib, že předstoupí před poslance a objasní své transakce, je od Babiše velkým ústupkem. Ještě včera večer to kategoricky odmítal. Sněmovní usnesení  - a rovněž debatu, která mu předcházela - označil za ukázku lží a manipulací.

„Klidně ať mne Sobotka odvolá, bude čas na kampaň," reagoval ve středu pozdě večer v rozhovoru pro Seznam Zprávy (pusťte si jeho výroky v následujícím videu).

Rozhovor s Andrejem Babišem: Už nic vysvětlovat nebudu.

Sobotka v dopise Babiše napomenul i kvůli výrokům o žvanírně, kde jen ztrácí čas, když by se mohl věnovat důležitější agendě. Jde o slova, kterými šéf hnutí ANO vysvětloval, proč na schůzi, jež jeho daně řešila, vůbec nedorazil a místo toho otevíral nový úsek dálnice.

„Žijeme v parlamentní demokracii, vláda se na základě Ústavy v konečném důsledku odpovídá ze své činnosti Poslanecké sněmovně. Místopředseda vlády a ministr financí A. Babiš by proto neměl usnesení PS bagatelizovat či zpochybňovat a měl by na něj rychle odpovídajícím a dostatečným způsobem reagovat," vzkázal Sobotka.

To samé požadují i lidovci. Fakt, že se ministr financí jednání neúčastnil, komentoval šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek slovy, že to je ukázka, jak má Babiš „na háku jak občany, tak Poslaneckou sněmovnu".

Pusťte si video: Proč lidovci „potopili" koaličního partnera Babiše:

Záznam brífinku KDU-ČSL.

Sobotka ve svém dopise dále žádá, aby Babišovo Ministerstvo financí respektovalo a zohlednilo usnesení rozpočtového výboru týkající se kontrol daňových aspektů korunových dluhopisů.

„Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády," doplnil Sobotka.

Další spory o jednokorunové dluhopisy: Proč nás má zajímat aféra Andreje Babiše?

Reklama

Doporučované