Hlavní obsah

Ostrá výměna názorů, ale nic víc. Vláda nechala Babišovy změny EET bez usnesení

EET očima šéfa Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka.

 

Reklama

Ve vládní koalici se rozhořel spor mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí Andrejem Babišem o změny v elektronické evidenci tržeb. EET ale ztrácí i další podporovatele.

Článek

Asociace hotelů a restaurací, která dosud zavedení EET podporovala, se teď od projektu odvrací a zásadně nesouhlasí s opakovanými úpravami zákona - pouhé tři dny před ostrým startem.

Navrhovaná výjimka pro podnikatele s menšími příjmy, než je 250 tisíc korun ročně, se totiž podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka týká i restaurací a hospod na venkově, které mají otevřeno jen několik dní v týdnu. A bude podle něj přibývat podniků, kteří se na tuto hranici dostanou všemi možnými způsoby.

„Nelíbí se mi, že na pohostinství se pohlíží jako na největší hráče šedé ekonomiky,“ říká Stárek. V pohostinství je podle něj těch, kdo využívají šedou ekonomiku, jen 12 procent. Tvrdí, že v jiných oborech je podíl šedé ekonomiky daleko větší.

Jako každý jiný návrh

V pondělí ráno před příchodem na vládu ministr financí novinářům řekl, že by byl rád, kdyby premiér jednal za stolem a ne přes média. Narážel tím na otevřený dopis, který Bohuslav Sobotka posílal v minulém týdnu a kde vznesl požadavek, že chce od ministra financí konkrétní informace právě v pondělí. Andrej Babiš na to v neděli reagoval vlastním dopisem, kde uvedl, že na jednání vlády nechce EET řešit.

Při příchodu na Strakovu akademii Babiš dále uvedl, že chce ČSSD přesvědčit o smyslu změn. Chce je projednat v rámci druhého čtení daňového balíčku. Podle Babiše jde o poslední šanci, kdy lze letos změny ještě projednat.

Vláda nakonec po jednání k Babišově návrhu nepřijala žádné usnesení. Babiš tak předloží Sněmovně změny v EET jako poslanec, a to jako pozměňovací návrh. Zákonodárci sociální demokracie ho pak budou posuzovat jako každý jiný poslanecký návrh. To by ale mohlo přinést řadu dalších pozměňovacích návrhů. Celá situace kolem EET by se tak znepřehlednila.

Jan Mládek: Babiš řekl, ať se mu do toho nepletu.

V minulém týdnu přinesl Andrej Babiš na koaliční radu hned dva návrhy k elektronické evidenci tržeb, která se spouští do ostrého provozu od prvního prosince. Babiš chce, aby se EET netýkalo e-shopů a drobných podnikatelů s obratem do 250 tisíc ročně, pokud zažádají o paušální daň. Premiéra Sobotku návrhy na poslední chvíli rozčílily.

Reklama

Doporučované