Hlavní obsah

ČSSD poslechla Sobotku a zvolila vedení, které si přál. Pravou rukou zůstává Chovanec

Volba Sobotkova zástupce skončila, vítězem je ministr vnitra.

 

Reklama

Volba užšího vedení ČSSD nepřinesla překvapení. Sestava je taková, kterou doporučoval delegátům předseda strany.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka obhájil pozici předsedy ČSSD. V tajné volbě delegátů sjezdu v Brně dostal přibližně 67 procent platných hlasů. Ani další hlasování nepřineslo překvapení, a tak se ve vedení objeví sestava přesně taková, kterou znovuzvolený předseda sociálních demokratů doporučoval.

Prvním místopředsedou se opět stal ministr vnitra Milan Chovanec, který ve volbě porazil Jeronýma Tejce.

Řadovými místopředsedy ČSSD zůstávají ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Delegáti sjezdu v Brně rozhodli, že je doplní náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanec a náchodský starosta Jan Birke, který je také volebním manažerem strany.

Sobotka zvolen, co bude dál. Živě z Brna:

Sobotka zvolen, co bude dál?

Ministerský předseda Sobotka stranu vede od roku 2011. Delegáty požádal o silný mandát před blížícími se volbami do Sněmovny, v nichž svede souboj o vítězství s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO.

Při poslední volbě v roce 2015 získal Sobotka zhruba 85 procent hlasů, podobně úspěšný byl i o dva roky předtím, kdy ho podpořilo přibližně 84 procent delegátů.

„Je to silný okamžik, protože jsem byl zvolen počtvrté do vedení sociální demokracie, tohle se v novodobé historii povedlo jenom jednomu předsedovi, a to byl Miloš Zeman," řekl po vyhlášení výsledků Sobotka.

Záznam projevu Miloše Zemana.

„Myslím, že nerozhodnuté delegáty přesvědčil výborný Sobotkův projev, asi nejlepší, co jsem od něj na sjezdu slyšel. Zařadil do něj emoce," komentoval výsledek bývalý ministr Jiří Dienstbier.

Sobotka se ve zmíněném projevu ostře vymezil proti Babišovi. Řekl o něm, že mu jde jen o absolutní nekontrolovatelnou moc. Babiš později kontroval s tím, že Sobotku řídí lobbisté.

Po prohraných volbách

Obhajobu mandátu přitom neměl předseda nejsilnější vládní strany na pátečním sjezdu jednoduchou. A to především proto, že strana pod jeho vedením na podzim prohrála souboj s hnutím ANO v krajských volbách a od té doby jí průzkumy prorokují prohru i v nadcházejících volbách do Sněmovny.

V minulých týdnech navíc Sobotka rozčílil část straníků velmi tvrdými návrhy na zvyšování daní nebo prohlášeními o tom, že by se ČSSD mohla spojit s komunisty. Ani jednu z věcí přitom s kolegy předem neprodiskutoval.

Sobotka ale delegáty v nominačním projevu přesvědčoval, že je potřeba otočit kormidlo doleva. „Hrozí nám vytvoření pravicové vlády," hřímal Sobotka v nezvykle emotivním projevu. „Nečekám, že dostanu 90 procent hlasů, ale stojím o silný mandát. V té bitvě se bude zatraceně hodit," dodal v závěru.

První rozhovor s Bohuslavem Sobotkou po jeho znovuzvolení.

Reklama

Doporučované