Hlavní obsah

Vládu by měl opustit jen Sobotka, řekl Zeman. Jako náhradu zvažuje Zaorálka. Nevyloučil ani Bělobrádka

Záznam výbušné schůzky Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V online přenosu jsme sledovali další vývoj vládní krize. Ve čtvrtek byla na programu schůzka prezidenta Zemana s šéfem lidovců a předsedou ČSSD.

Článek

Dění kolem chystané demise vlády dnes mělo pokračování na Hradě. Před novináři se premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman pustili do ostrého konfliktu. Podívejte se ve videu v úvodu tohoto článku.

Sobotka dorazil na schůzku bez demise, jak avizoval během dopoledne, Zeman však nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl, a pronesl v tomto duchu i proslov. Sobotka mu během schůzky oponoval, po jejím skončení však nechtěl dění komentovat, protože by se tím podle jeho názoru odváděla pozornost od podstaty věci. Vládní krizi podle něj může vyřešit za deset minut vicepremiér Andrej Babiš, když uzná svou zodpovědnost.

Dění jsme sledovali v online přenosu

20:40 – V čele staronové vlády by podle Zemana měl stát znovu politik ČSSD, zvažuje Zaorálka

Miloš Zeman pro TV Barrandov uvedl, že pověří po demisi sestavením nové vlády nejdříve někoho ze sociální demokracie, nikoli šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Vyjádřil se i ke dvěma možným kandidátům z ČSSD – Milanu Chovancovi a Lubomíru Zaorálkovi. Pravděpodobně by si vybral spíše ministra zahraničí, který má podle něj větší šanci získat podporu ve Sněmovně. „U Milana Chovance se můžeme setkat s blokádou z ANO,“ uvedl prezident.

Nevyloučil ale ani možnost, že by dal příležitost šéfovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Ten Zemana navštívil těsně před premiérem Bohuslavem Sobotkou. „Nemůžu vyloučit ani to, že se premiérem stane právě on, pokud kandidáti sociální demokracie tuto moji nabídku odmítnou,“ dodal Zeman.

20:20 – Podle Zemana byla Sobotkova demise aktem zoufalství

Miloš Zeman označil v TV Barrandov rozhodnutí Bohuslava Sobotky podat demisi za „akt zoufalství". „Nikdo Sobotku k rezignaci nevyzýval. Demise poškozuje ČSSD, protože jak ji má její volič podporovat, když premiér skládá zbraně a podává demisi. Navíc straně klesají preference," říká prezident. Zeman chce, aby do voleb dovládla současná koalice.

19:15 – Zeman se nechoval na Hradě k Sobotkovi dobře, řekl Babiš

Podle vicepremiéra Andreje Babiše nebylo dnešní chování prezidenta Miloše Zemana k premiérovi ideální. „Mrzí mě to. Ale pan Sobotka si naběhl. Slíbil, že podá demisi a pan prezident byl asi naštvaný. Dal mu to vyžrat,“ řekl Babiš před večerním jednáním předsednictva hnutí ANO.

18:44 – Dvě třetiny lidí si myslí, že oznámení demise je nesprávné, ukázal průzkum

Za nesprávný krok považují rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky podat demisi vlády dvě třetiny lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Nejméně s rozhodnutím předsedy vlády souhlasí lidé starší 60 let a voliči hnutí ANO. Mezi voliči sociální demokracie schvaluje demisi čtvrtina dotázaných. Průzkumu se zúčastnilo 1006 respondentů starších 18 let.

17:45 – Babišovi vadí, že o něm Sobotka prý neustále lže. Zvažuje, že na něj podá trestní oznámení

Ministr financí Andrej Babiš řekl Novinkám, že zvažuje trestní oznámení na premiéra Bohuslava Sobotku. „Nechápu, co pan premiér předvádí. Stále lže o mně, já se poradím s právníky, jestli na něj nepodám trestní oznámení, mám toho plné zuby. Neustále lže o údajně mých daňových únicích. Já žádné nemám. Já si vyprosím tahle slova, že ojebávám daně," řekl Babiš Novinkám. Premiér Sobotka označil snahy ministra financí za projev bezradnosti a zoufalství.

15:45 – Zeman odešel během Sobotkova projevu

Střet Zeman-Sobotka před novináři vyvrcholil tím, že se Zeman sebral a odešel ze sálu během toho, co Sobotka stále mluvil k novinářům.

Stalo se tak poté, co Zeman ukončil předchozí dohadování tím, ať tedy jdou spolu konzultovat vládní krizi, kterou Sobotka vyvolal. Sobotka však nešel, otočil se na kamery a ohradil se proti tomu, že by za vládní krizi mohl on sám. Na vině je podle něj Andrej Babiš, respektive Hrad, který premiérovi nevyhověl, když žádal o odvolání Babiše z vlády.

Proč nedonesl rovnou demisi? I na to Sobotka odpověděl: Neměl jistotu, že ho Zeman nenapálí a neodvolá navzdory ústavním zvyklostem jen premiéra – a vládu včetně Babiše neponechá u moci. I toto prý chce Sobotka konzultovat.

15:40 – Informace Seznamu se potvrdily, na Hradě se odehrála přestřelka Zeman-Sobotka

Prezident Miloš Zeman se skutečně rozhodl Bohuslavu Sobotkovi ukázat, jak se chodí na Hrad s demisí.

I když premiér ráno řekl, že hodlá prezidentovi přinést jen informace o dalším postupu a požádá o termín demise na půlku května, formálně měl zažádáno o přijetí kvůli demisi. A tak Zeman nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl. Následně Sobotkovi sdělil, že očekával demisi a vyčetl mu, že Hrad jeho sekretariát špatně informoval.

Pak se celé setkání zvrtlo do velmi důrazného kárání, kdy se oba muži navzájem poučovali, jak se chovat korektně. Pusťte si záznam setkání v úvodu tohoto textu.

14:50 – Zeman se chystá Sobotku vyškolit

Schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s prezidentem Zemanem zřejmě bude mít dramatické obrysy. Ze zjištění redakce Seznam Zprávy vyplývá, že prezidentovi se vůbec nelíbí Sobotkův manévr, kdy sice oznámil, že podá demisi, ale formálně tak hodlá učinit až v půli května.

Zdroje z Hradu potvrdily informace, které už řeší v Lidovém domě, sídle ČSSD. Totiž, že Miloš Zeman hodlá před novináři premiéra odmítnout. Využít chce faktu, že se Sobotka objednal „k podání demise". Jde o akt, který má i protokolární náležitosti.

Šéf ČSSD chce však místo demise řešit odklad a také plán sociálních demokratů, jak dál krizi řešit. Donést má prezidentovi i analýzu zpochybňující některé podnikatelské kroky vicepremiéra Babiše.

Zeman to hodlá odmítnout s tím, že nejde o téma domluvené schůzky. Zdroje z Lidového domu potvrdily, že tlak na Sobotku, aby se takto veřejně neznemožňoval a podal demisi hned, sílí.

Odpovídá tomu i poměrně čerstvé vyjádření Pavla Bělobrádka, že má hlava státu zájem na co nejrychlejším řešení krize.

14:42 – Úřednickou vládu nechceme, řekl Bělobrádek po schůzce se Zemanem

Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek se dnes shodl s prezidentem Milošem Zemanem na tom, že nechtějí vznik úřednické vlády ani vypsání předčasných voleb. „Třetí věc je – uvítali bychom co nejrychlejší řešení celé situace. Aby premiér podal demisi co nejdříve, aby se situace mohla vyřešit a mohla začít fungovat nová vláda," řekl Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

14:30 – Získali jsme dokument, který legislativci vypracovali pro vedení Poslanecké sněmovny. Řeší, zda je možná demise premiéra bez demise celé vlády

Dokument vám předkládáme k vlastnímu prostudování.

Dokument: Rozbor demise, 1. část.

Dokument: Rozbor demise, 2. část.

Dokument: Rozbor demise, 3. část.

13:50 – Chovanec: Kdyby Sobotka rezignoval z čela ČSSD, povedu stranu jen do ledna či února

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec poskytl redakci Seznam Zprávy exkluzivní rozhovor. Popsal v něm, co se děje v ČSSD, přiznal, že sám vůbec netušil, k čemu se Sobotka chystá. A zpochybnil, že by se mohl sám stát Sobotkovým nástupcem.

Celý rozhovor s Milanem Chovancem:

Vinen je Babiš, ne Sobotka, proto není důvod, aby premiér končil, říká první místopředseda ČSSD Milan Chovanec.Video: Seznam Zprávy

13:30 – Na Hrad dorazil Pavel Bělobrádek

13:15 – Česká vládní krize pohledem agentury Reuters:

12:40 – Pružné ústavní zvyklosti

Zástupci ČSSD, KDU-ČSL, ODS, TOP 09 i KSČM se shodli, že demise premiéra zároveň znamená demisi celé vlády. „Nechal jsem sněmovní legislativce zpracovat analýzu. Kromě jednoho komentáře se všichni ústavní právníci na tomto shodli," uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Rovněž místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že demise premiéra znamená demisi celé vlády, výklad ústavy je podle něho jednoznačný. „Je to demise celé vlády, protože nikdo jiný než předseda vlády není odpovědný za to, jestli ten nebo onen ministr zůstane členem vlády," řekl ČTK. „A tedy jednotliví ministři jsou závislí na tom konkrétním předsedovi vlády, protože on jediný může prezidentu republiky předložit jmenování ministra a odvolání ministra," dodal.

Jediný, kdo má jiný názor, je hnutí ANO. „Nechal bych ten výklad na panu prezidentovi, to je jeho kompetence," řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Právě Babišovo hnutí zastává názor, že vláda má pokračovat ve stejném složení, pouze bez Bohuslava Sobotky. „My bychom nejradši přemluvili sociální demokracii, aby pan Sobotka demisi vůbec nepodával," zažertoval Faltýnek.

Předčasné volby koalice ve Sněmovně nechce. Pusťte si tiskovku po schůzce šéfů poslaneckých klubů.Video: Seznam Zprávy

12:10 – Místo Sobotky Zaorálek či Chovanec

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ministr vnitra Milan Chovanec jsou podle Sobotky nejpravděpodobnějšími kandidáty na místo premiéra, pokud by prezident Miloš Zeman po přijetí demise dal ČSSD šanci složit novou vládu. „To je to, co premiér říká, že mu připadá jako nejpravděpodobnější varianta. To je jeho názor. On sám také říká, že by bylo třeba, aby rozhodlo předsednictvo strany," řekl novinářům sám Zaorálek. Dodal, že vedení strany zatím žádného kandidáta neurčilo.

11:30 – ČSSD, ANO a lidovci – ve Sněmovně šlapou dál

Vrcholná reprezentace tří stran vládní koalice spolu sice válčí a rozbila vládu, ve Sněmovně však spolupráce funguje a nic se nemění. Takové jsou závěry z jednání poslaneckých klubů, které se odehrálo před polednem ve Sněmovně.

„Vládní koalice má zájem, aby Sněmovna dál fungovala, schvalovala zákony tak, jak je to naplánováno," řekl novinářům předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Opoziční kluby – tedy poslanci TOP 09 a ODS – naopak chtějí předčasné volby. „Budeme usilovat o to, aby v nejbližší možné době byla svolána mimořádná schůze, na které se Sněmovna rozpustí," řekl šéf klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera.

10:15 – Demise to nebude, Sobotka požádá o termín v květnu

Premiér Sobotka dnes na Pražském hradě demisi nepodá. Jen požádá o termín ve druhé polovině května – až tehdy chce prezidentovi demisi formálně předat.

„Také mu představí plán ČSSD na rychlé řešení krize a přinese analýzu zpochybňující některé podnikatelské kroky vicepremiéra Andreje Babiše (ANO)," řekl ČTK mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Termín podání demise bude záviset na návratu prezidenta Zemana z cesty do Číny, která má skončit 18. května.

8:00 – Zeman chce jen demisi Sobotky, ne celé vlády, píše Právo

Prezident Miloš Zeman přijme pouze demisi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), nikoli celé vlády, píše čtvrteční Právo.

Je to zcela mimo ústavní zvyklosti. Vláda se rodí teprve jmenováním premiéra, tudíž jeho konec dle dosavadního výkladu ústavy znamená rovněž konec kabinetu. Podle Práva však Zeman a jeho poradci soudí, že se dá ústava vyložit i tím způsobem, že demisi podává premiér pouze sám za sebe.

7:00 – ČSSD chce dál vládnout dál, je připravena obětovat Sobotku

Zpráva z nočního jednání ČSSD: Strana je připravena obětovat Sobotku.Video: Vaclav Dolejší

Vedení sociální demokracie do noci ladilo v Lidovém domě další taktiku pro partii, kterou demisí vlády rozehrál premiér Bohuslav Sobotka. Resumé je zřejmé: ČSSD hodlá pokračovat v obnovené vládní sestavě – tedy s hnutím ANO a lidovci. Ovšem bez Andreje Babiše v jakémkoliv ministerském křesle. Podrobnosti v tomto textu.

Dosáhnout toho chce ČSSD tak, že jako páku použije svého lídra. Obětuje Bohuslava Sobotku, který už v novém kabinetu nebude premiérem.

6:00 - Štáby zpravodajství Seznamu celý den natáčely a přenášely kroky Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše den po demisi vlády:

Reklama

Doporučované