Hlavní obsah

Rozhádaná ČSSD? Hamáčkovi brutálně podkopávají nohy Sobotkovi lidé, tvrdí Miroslav Jansta

Miroslav Jansta o rozhádaných sociálních demokratech, politickém lobbingu a zákulisí ČSSD.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víc než 300 tisíc voličů ČSSD odešlo k hnutí ANO, hodnotí neúspěchy sociální demokracie známý pražský advokát a mocná šedá eminence ČSSD Miroslav Jansta. Proč je podle něj strana ostře rozdělená na dva tábory?

Článek

Dlouhé roky patřil k nejvlivnějším lidem v sociální demokracii. Je to zhruba rok, co policie Miroslava Janstu obvinila v kauze manipulací se státními dotacemi do sportu. Pozastavil kvůli tomu své členství v ČSSD, ale vliv ve straně si udržel.

Ve Výzvě Seznamu ostře kritizuje poměry ve straně, která je rozdělená na dvě poloviny kvůli jednáním o vládě s hnutím ANO.

„Stále je tam předsednictvo navolené dvojicí Sobotka-Chovanec. Přišlo nové vedení reprezentované Hamáčkem a Zimolou, ale ti pořád jednají se starými lidmi. To se projevuje při sestavování vlády, kdy Sobotkovo křídlo jede dál program antiBabiš a ti druzí chtějí přijít s něčím novým,“ komentuje vznikající vládní koalici ČSSD a ANO.

Právě exministr vnitra Milan Chovanec nedávno ostře kritizoval vyjednanou podobu koaliční dohody. Podobně je proti vládě s Andrejem Babišem také senátorský klub ČSSD vedený Milanem Štěchem.

„Když je strana rozhádaná, tak toho protivník využívá. Ti, co teď podkopávají Hamáčkovi nohy, podkopávají nohy i sociální demokracii. Oni si to neuvědomují. Jedou brutálním způsobem proti Hamáčkovi, ale on byl jediný, koho mohli zvolit,“ připomíná Jansta únorový sjezd ČSSD.

Co vrátí voliče straně, která má podporu na hranici vstupu do Sněmovny? Jak vidí případnou podporu KSČM pro vznikající vládu? A dá se podle vlivného právníka Jansty v Česku objednat trestní stíhání, jak o tom mluvil premiér Andrej Babiš? I na to se ve Výzvě Jansty zeptá Zuzana Kubátová.

Kauza dotací pro sport

Šéf České unie sportu ve Výzvě komentuje i kauzu, jež před rokem hýbala Českem a kdy on byl jedním z hlavních aktérů. Začátkem května 2017 skončil na dva dny v policejní vazbě. Později byl obviněn z navádění k trestné činnosti při rozdělování dotací, které do sportu proudily z Ministerstva školství.

„Jsem stíhaný za to, že Česká unie sportu (ČUS) měla být krácená (při rozdělování dotací) machinacemi na ministerstvu. To vysvětlení bude strašně zajímavé. Dozvíte se, jak celý ten systém fungoval,“ slibuje Jansta. Podrobnosti ale odmítá zveřejnit, dokud s informacemi neseznámí vyšetřovatele. Jestliže k tomu nedojde, hodlá vše zveřejnit 20. června na valné hromadě ČUS. 

Jak v Česku funguje politický lobbing? Pomůže Jansta bývalému jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi zpátky do politiky, když ten pracuje pro jeho právní kancelář? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované