Hlavní obsah

Sobotkova vláda dala lidem 156 slibů. Kolik jich splnila? Tenhle mladý muž to přesně spočítal

Výzva: Analytik Jan Tvrdoň o nesplněných vládních slibech.

 

Reklama

Nejobtížněji se ověřují výroky Andreje Babiše, říká Jan Tvrdoň, šéf projektu Demagog.cz.

Článek

Už víc než pět let se Jan Tvrdoň věnuje zvláštní zálibě: Spolu se svým týmem ověřuje pravdivost výroků, kterých se čeští politici dopouštějí v televizních debatách a dalších veřejných vystoupeních. A zjevně ho to stále nepřestalo bavit.

„Je pravda, že u některých výroků mám pocit, jestli se zbláznil řečník, nebo já, když to ověřuji,“ říká jednatřicetiletý Tvrdoň, jehož projekt Demagog.cz získal například v roce 2013 Cenu Googlu za inovativní občanskou online žurnalistiku v rámci Novinářské ceny. „Naším cílem je dát lidem k dispozici fakta, která jim pomohou ke kvalifikované volbě. Neříkáme, zda politik je dobrý, nebo špatný, nabídneme fakta a je na veřejnosti, jak s nimi naloží.“

Zatím posledním velkým projektem Demagogu je analýza slibů, které dala Sobotkova vláda ve svém programovém prohlášení a v koaliční smlouvě. „Bylo jich celkem 156,“ říká Tvrdoň. Výsledek svého ověřování zveřejňuje Demagog.cz právě dnes (externí odkaz zde »).

Pusťte si celý rozhovor s Janem Tvrdoněm o splněných i nesplněných slibech vlády, o tom, jaké to je sledovat každý týden televizní debaty a o tom, jestli čeští politici lžou víc než před pěti lety.

Reklama

Doporučované