Hlavní obsah

Sobotkova vládní mise končí u soudu. Žaluje ho úředník, který rozkryl úvěrovou fintu

Bývalý šéf ČOI Pěkný u soudu. Říkali mi: Nejsi odborník. Podívej, co o tobě řekl předseda vlády.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Končícího premiéra dostihla žaloba, kterou na něj podal bývalý šéf východočeské pobočky České obchodní inspekce.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka měl ve středu nejen poslední zasedání končící vlády, ale také jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1.

V samotném závěru jeho vládní kariéry ho dostihla žaloba, kterou na premiéra v demisi podal bývalý šéf východočeské pobočky České obchodní inspekce Jiří Pěkný. Po Sobotkovi požaduje omluvu.

V celé věci jde o aféru úvěrových společností, kterou Pěkný jako šéf ČOI otevřel před skoro čtyřmi lety. Úvěrové společnosti podle něho špatně počítaly RPSN, tedy údaj ukazující cenu úvěru a informující klienty, kolik peněz za úvěr zaplatí. Jenže společnosti podle Pěkného do údaje nezapočítávaly všechny poplatky. A Česká obchodní inspekce podle něho ve věci nepostupovala jednotně. Některé firmy trestala, jiné nikoliv.

Premiéra Sobotku tehdy kvůli aféře interpelovala poslankyně Miroslava Němcová. Pěkný tvrdí, že mu Sobotkova odpověď na interpelaci zkomplikovala život.

Premiér v odpovědi mimo jiné napsal, že jsou Pěkného tvrzení neopodstatněná a že Česká obchodní inspekce v této problematice postupuje jednotně.

„Já jsem předložil všechny důkazy,“ řekl u soudu o svém tehdejším postupu Jiří Pěkný. „A když jsem pak šel žádat o zaměstnání, řekli mi - ty nejsi žádný odborník. Podívej, co o tobě řekl předseda vlády,“ vysvětloval, jak mu premiérova odpověď uškodila.

Pěkný totiž o místo v České obchodní inspekci přišel a tři roky prý nemohl najít jinou práci. Přitom mu nakonec daly za pravdu evropské instituce i úvěrové společnosti.

Sobotka se ze soudního jednání kvůli poslednímu zasedání své vlády omluvil. Premiérův advokát spor pro média komentovat nechtěl. V soudní síni ale prohlásil, že žalobu pokládá za nedůvodnou.

Soud nakonec jednání kvůli doplnění žaloby a listinných důkazů odročil na únor.

Reklama

Doporučované