Hlavní obsah

Na tahu je Zeman. A ten šanci nepromarní, říká politolog

Záznam projevu premiéra Bohuslava Sobotky: Navrhne konec své vlády. Řeč premiéra začíná na 11. minutě.

 

Reklama

Odvolat samotného Andreje Babiše, jehož kauzy se kupí a podle premiéra poškozují důvěru ve vládu i politiku jako takovou, by nebylo řešením. „Stal by se mučedníkem," vysvětlil svůj postup Sobotka. Proto ponese na Hrad demisi celé vlády. „To je fakt velké překvapení, já tomu jako nerozumím," reagoval šéf hnutí ANO. Následně Sobotku označil za slabocha.

Článek

Více než tři roky vládli sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci na české poměry ve velmi poklidné atmosféře. Necelý půlrok před volbami však první skutečně vážná krize přinesla demisi Sobotkova kabinetu.

Krizi odstartovala řada byznysových afér miliardáře Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, které současný ministr financí podle premiéra nedokázal vysvětlit.

„Jsem připraven podat k rukám pana prezidenta demisi, předpokládám, že ještě během tohoto týdne. Chci tím uvolnit ruce koaličním stranám k tomu, aby mohly jednat o řešení této situace," řekl. Pokud budou chtít lidovci a hnutí ANO ve vládě dál pokračovat, je to podle Sobotky možné. Ale nikoli s Andrejem Babišem jako ministrem financí.

Babiš řekl, že vůbec nechápe, kdo premiérovi podobný postup poradil, a že demise je důsledkem toho, jak Sobotka věci dlouhodobě neřeší a nechává je vyhnít. „Poškodil všechny ministry, poškodil jejich práci, naše výsledky," uvedl vicepremiér Babiš. Měl prý odvolat jen jeho, což neudělal, protože je „slaboch".

Jak reagoval Andrej Babiš na rozhodnutí Bohuslava Sobotky podat demisi vlády?

Situaci sledujeme online:

18:45 - Co řekl Zeman šéfovi komunistů

Šéf KSČM Vojtěch Filip byl u prezidenta jen krátce poté, co Sobotka oznámil demisi. Prezident podle Filipa uložil svým analytickým týmům, aby se ohlášenou demisí vlády zabývaly. O nastalé krizi spolu mluvili asi deset minut. „Já jsem mu na to řekl svůj vlastní názor pouze z ústavní pozice. To znamená, jaké jsou varianty toho řešení, vzhledem k tomu, že jsem asi byl nejlíp po ruce," podotkl místopředseda Sněmovny Filip. Dodal, že Zemanovi řekl varianty, které předpokládá ústava. „Stanovili jsme pouze teoretická pravidla, jež předpokládá ústava a která mohou přicházet v úvahu," poznamenal.

18:30 - Reakce ministryně školství

Své vyjádření redakcím poskytla ministryně školství Kateřina Valachová. „Je to radikální krok. Neočekávala jsem ho. Je to právo předsedy vlády. Složitosti situace plně rozumím. Jinak pracuji dále ve prospěch škol, učitelů a dětí."

17:45 - Zaorálek for premiér?

Po Sobotkovi by se podle Andreje Babiše mohl stát premiérem třeba šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Pokud pan premiér (Sobotka) chce dát demisi, tak nechť dá, nechť ČSSD nominuje nějakého nového předsedu vlády, nevím, pana Zaorálka, a my jsme připraveni jednat, aby ta vláda dovládla," řekl Babiš ČTK.

17:30 - Babiš for premiér?

Česká televize zmiňuje na svém webu informace ruské agentury TASS, podle níž by Miloš Zeman měl Sobotkovu demisi přijmout a složením nové vlády pověřit Andreje Babiše. Babiš však serveru iDnes.cz řekl, že by pověření k sestavení vlády, která by vedla zemi do voleb, nepřijal. V úterý večer bude o dalším postupu jednat s vedením hnutí ANO.

17:20 - Dovládnout bychom dokázali

Z hnutí ANO jdou především hlasy kritizující premiéra. Místopředseda Jaroslav Faltýnek však zároveň řekl, že si umí představit, že by vláda v demisi dokázala fungovat do řádných říjnových voleb. „Já si umím představit, že tato vláda dovládne a splníme svůj program a sliby, které jsme dali voličům," uvedl Faltýnek na tiskové konferenci hnutí.

16:20 - Chlapské, řekl premiérův oponent

Předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola, který patří k hlavním veřejným kritikům předsedy Sobotky v ČSSD, označil demisi vlády za správný postup. „Jakkoliv může vypadat tento krok překvapivě a nečekaně, považuji ho za chlapský a zcela správný. Premiér vzhledem k chování Andreje Babiše nemohl činit jinak," cituje Zimolu agentura ČTK.

16:15 - Zeman není blázen

To, že přichází prezidentova chvíle, popsal v České televizi také politolog Tomáš Lebeda. „To, jaká bude vládnout vláda, kdo bude jejím premiérem a jaké bude složení, bude odrážet výhodnost scénáře pro prezidenta republiky. Má před volbami a pro něj je to extrémně důležitý okamžik. Byl by blázen, kdyby ho promarnil – a Miloš Zeman takový okamžik nepromarní. Na to ho známe velmi dobře,“ uvedl.

16:02 - Co dělá a udělá Zeman, sledují v cizině

Zahraniční média si v prvních zprávách o demisi české vlády všímají především prezidenta Zemana. Agentura Reuters například zvlášť přinesla rychlou zprávu o tom, že český prezident Miloš Zeman k oznámené demisi nemá bezprostřední komentář. Slovenské weby pak ve většině připomínají, že právě prezident má nyní situaci v rukách.

15:35 - Lidovci připraveni jednat

Lidovci jsou připraveni k jednání, předčasné volby by považovali za nešikovné. Předseda KDU-ČSL v České televizi uvedl, že podání demise vlády je Sobotkova zodpovědnost. Debaty o tom, že by současný kabinet dovládl v demisi, však považuje šéf nejmenší koaliční strany za předčasné.

15:18 - Hrad demisi nekomentuje

Pražský hrad ponechává oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi vlády bez komentáře. Prezidentův mluvčí Ovčáček na Twitteru uvedl, že postup prezidenta bude oznámen v pravý čas.

15:15 - Demise podle BBC

Také reportér BBC v Praze Rob Cameron připomíná stabilitu koaliční vlády premiéra Sobotky. „Nyní tato stabilita skončila kvůli rivalitě mezi ním a panem Babišem,“ píše BBC.

15:10 - Komunista Filip byl na Hradě

Na webových stránkách Hradu visí informace, že prezident v úterý přijal – na jeho vlastní žádost - předsedu KSČM Vojtěcha Filipa.

15:02 - Sobotka prý zničil stabilitu

Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka premiér Sobotka zničil oznámením demise jedno z mála pozitiv, které jeho stabilní vláda měla. „Řešení to není úplně dobré, protože zemi uvrhá do politické nestability,“ uvedl v České televizi.

15:05 - Ústavní právník k postupu Zemana

Ústavní právník Jan Kysela upozorňuje, že Zeman demisi přijmout nemusí. „Ústava nyní předpokládá prezidentovo uvážení. Nejde o povinnou demisi, která následuje z vyslovení nedůvěry Sněmovnou. V takovém případě by prezident povinnost přijmout demisi měl, v tomto případě ne. Záleží na jednání s předsedou vlády a pravděpodobně s předsedy koaličních stran. Na základě těchto informací prezident republiky rozhodne, jestli demisi přijme, nebo nepřijme."

15:03 - První satira je na světě

15:00 – Dovládněme v demisi, navrhl Babiš

Andrej Babiš přidal další reakci na Sobotkovo prohlášení. Řekl, že za nejlepší řešení považuje, aby vláda dovládla v demisi.

14:50 - Demise vlády ekonomiku ani finanční trhy neovlivní

Demise neohrozí vývoj ekonomiky ani vnímání země zahraničními investory. Česko totiž těží z předchozí dlouhé stability. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro agenturu ČTK. Určitou reakci lze podle nich čekat u kurzu koruny, který by mohl být více rozkolísaný.

14:46 – Faltýnek vidí křeč ČSSD

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že žádná reálná vládní krize není. Jde podle něj o křeč premiéra Bohuslava Sobotky a jeho ČSSD, který se snaží zastavit řešení kauz ovládnutím Ministerstva financí.

„Sociální demokracie neví, co má dělat při pohledu na své preference," dodal Faltýnek. Podle něj krizi uměle vyvolává sociální demokracie.

14:40 - Reakce šéfa ODS

14:35 - První reakce Andreje Babiše

„Nerozumím tomu, pan premiér mě ještě včera (v pondělí) vyzýval, abych se zachoval jako chlap - a on se zachoval jako zbabělec. Poškodil práci všech ministrů a vlády. Tu poškozoval vlastně kontinuálně od krajských voleb a nebyl schopen se rozhodnout. Pokud je přesvědčen o svých bludech, buď mě měl navrhnout na odvolání, nebo měl akceptovat, co jsem napsal," řekl s odkazem na svůj páteční dopis, ve kterém na žádost Sněmovny vysvětloval nesrovnalosti ve svých příjmech a v případu jednokorunových dluhopisů.

Sobotka podle Babiše svým krokem ohrožuje čerpání evropských fondů nebo navýšení platů například bezpečnostním složkám. „Je to od něho absolutně nezodpovědné," řekl.

Ve středu při schůzce se Zemanem na Pražském hradě se prezidenta zeptá, jak bude situaci řešit. „Pan premiér je zbabělec, nechtěl se rozhodnout, tak to hodil na pana prezidenta," dodal.

14:20 - První reakce Hradu

13:30 - Co řekl Sobotka

„Před třemi lety jsem sestavil vládu, která si dala za cíl bojovat s šedou ekonomikou, s daňovými úniky. Rozhodli jsme se zastavit daňové podvodníky. Teď jako předseda vlády stojím před vážným problémem, který ohrožuje důvěru občanů v politiku, ve vládu, ohrožuje výsledky naší práce. Jde o dosud nevysvětlené kauzy, které se týkají ministra financí Andreje Babiše," uvedl premiér Sobotka. „Není jasné, jak přišel ke svému majetku, má na krku několik vážných podezření z daňových úniků. Za čtyři měsíce nedokázal vysvětlit nic. Ke způsobu, jak nabyl svůj majetek a zda použil zdaněné peníze, nedokázal podat žádné vysvětlení," uvedl Sobotka.

V poslední z kauz Andreje Babiše šlo o korunové dluhopisy společnosti Agrofert (nyní jde o firmu ze svěřenského fondu Andreje Babiše), které Babiš v letech 2012 až 2016 nakupoval a významně díky nim ušetřil na daních. „Místo vysvětlení kolem sebe Andrej Babiš kope, uráží kolegy ve vládě, nebo si vymýšlí," řekl také Sobotka.

„Podle mého názoru je nepřijatelné, aby ministr financí nedokázal prokázat, kde se vzal jeho majetek a zda svoje příjmy zdanil. V sázce je věrohodnost celé koaliční vlády," uvedl dále. „Nemůžeme honit hospodské kvůli každé koruně a přitom nechat miliardáře, aby daňovými triky státní pokladnu připravil o stovky milionů korun. Otázka je, jak má Finanční správa spravedlivě nezávisle vyšetřit daňové problémy ministra financí, když mu jako ministrovi podléhá a ministr dělá vše pro to, aby se nic nevyšetřilo. Vzniká vážný konflikt zájmů."

Sobotka zvažoval odvolat samotného Babiše, ale to by podle něj nebylo správné řešení. „Pokud bych ho odvolal, mohl bych z něj učinit mučedníka. A to by odvedlo pozornost od toho, co je podstatné," řekl Bohuslav Sobotka s tím, že za to nechce nést odpovědnost. „Proto v tuto chvíli volím jediné rozumné řešení, které existuje, a to je, že vláda podá demisi."

Další spory o jednokorunové dluhopisy: Proč nás má zajímat aféra Andreje Babiše.

Jistá je jedna věc. Ani teoretický pád vlády nic nezmění na datu voleb, které již bylo stanoveno na 20. a 21. říjen tohoto roku a vyšlo také ve Sbírce zákonů. Po případném pádu vlády by nového premiéra vybíral podle Ústavy prezident Zeman, zcela podle vlastního uvážení.

Reklama

Doporučované