Hlavní obsah

Sochař Fiala vztyčil na čas v Klatovech Věž pro Jana Palacha

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Sedmimetrovou abstraktní sochu nazvanou Věž pro Jana Palacha vztyčil dnes v Klatovech místní sochař Václav Fiala.

Článek

Ocelovou skulpturu začal tvořit přesně před dvěma lety, v den 30. výročí Palachova úmrtí. Fialova socha poté cestovala po Austrálii, kde byla součástí výstavy k 30 letům od Sametové revoluce v Československu. Nyní ji sochař na čas vztyčil ve svém rodném městě na místě, kde kdysi stávala socha komunistického prezidenta Antonína Zápotockého, řekl Fiala.

Autor mnoha dřevěných, železných i kamenných soch, pamětních desek či fontán ve veřejném prostoru v zimě pracuje kvůli počasí s kovem. Často své abstraktní sochy tvoří s myšlenkou na konkrétního člověka a dílo pak věnuje jako poctu architektům, filozofům či přátelům. „Před těmi dvěma lety se ve mně obnovila bolest a na druhé straně taková hrdost, že jsem v národě, kde máme Jana Palacha. Tak mně to naskákalo do hlavy, že jsem začal svařovat v příšeří ateliéru jakýsi objekt s myšlenkou právě na Jana Palacha,“ řekl.

Student Jan Palach se zapálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde 19. ledna zemřel.

Fiala na jeho počest z ocelových částí z vyřazeného jeřábu vytvořil asi dvoutunovou žlutou konstrukci, jakési tyče vzpínající se k nebi. „Lidé se domnívají, že když je to socha pro Jana Palacha, že tam musí být nějaké plameny nebo kříž. Já tak nepřemýšlím, taky nejde o pomník, ale o volnou práci,“ poznamenal sochař.

Právě když na soše pracoval, přišla nabídka z Austrálie. V letech 2004 a 2005 tam vystavoval na prestižní výstavě v Sydney Sculpture by the Sea a dvakrát získal hlavní cenu. Když v roce 2019 v Austrálii chystali výstavu o 30 letech od Sametové revoluce, byl Fiala jedním z deseti oslovených českých a slovenských sochařů.

„Ukázalo se ale, že je moje socha moc vysoká, že v Sydney se smí stavět jenom sochy šestimetrové, a tahle má 7,2 metru,“ vzpomněl autor. Těsně před doplutím lodě se sochami ale byly v Austrálii volby a nová starostka Sydney prý pro Fialovu sochu vydala zvláštní povolení. „Moje představa, aby socha stála na samém pokraji útesu nad oceánem, tak aby za ní byla pouze modrá hladina a nekonečné nebe, se naplnila. Tak se stalo, že oceán a nebe se staly součástí sochy a umocňovaly její poslání,“ řekl autor. Později socha putovala ještě na pláž u Perthu, kde spočinula na úzkém kamenném mysu zasahujícím hluboko do moře. „A všude doprovodný text objasňoval, kdo byl Jan Palach, to bylo úžasné,“ dodal Fiala.

Než se vydá na další případnou cestu, zůstane Věž pro Jana Palacha v Klatovech.

Reklama

Doporučované