Hlavní obsah

Sochu námořníka líbajícího ženu na oslavu konce války někdo poničil nápisem #MeToo

Vandalové poškodili ikonickou sochu na Floridě.Video: Petr Juna

 

Reklama

Sochu symbolizující konec druhé světové války posprejovali vandalové den poté, co zemřel druhý z lidí, které vyobrazuje, George Mendonsa. Skulptura postavenou na základě slavné fotografie zobrazuje námořníka, který líbá zdravotní sestřičku na oslavu konce vojenského konfliktu.

Článek

V úterý ráno policie zjistila, že na sochu neznámý pachatel sprejem napsal #MeToo, heslo kampaně proti obtěžování žen. Stalo se tak dva dny poté, co ve věku 95 let zemřel George Mendonsa, bývalý námořník armády Spojených států. Právě Mendonsa se proslavil v roce 1945, kdy při oslavách konce druhé světové války na Times Square políbil poblíž stojící ženu v bílé uniformě. Fotografie, která tento moment zachycuje, pak vyšla v časopise Life a velmi rychle se stala symbolem kapitulace Japonska a definitivního ukončení bojů.

Žena ve zdravotnickém oděvu byla později identifikována jako Greta Zimmer Friedmanová, zubní hygienistka, která se v pracovním oblečení připojila k všeobecnému veselí. Právě tam ji potkal Mendonsa a jejich spontánní projev radosti zachytil fotograf Alfred Eisenstaedt. Ikonickou fotografii se pak inspirovalo několik měst k postavení sochy, mimo jiné i Sarasota na Floridě, kde se úterní incident stal.

Jak oba aktéři z fotografie přiznali, šlo o náhodný projev radosti, který neměl žádné jiné důsledky. Friedmanová sice říkala, že k ní přišel neznámý, silný muž a políbil ji, aniž by měla šanci se jakkoliv bránit. Zároveň však dodala, že šlo o projev veselí a radosti z toho, že skončila válka.

Kampaň #MeToo je známá pro upozorňování na sexuální obtěžování žen a podle některých slavná fotografie i sochy jí inspirované sexuální obtěžování znázorňují. Podle feministické blogerky z Londýna, která vystupuje pod pseudonymem Leopard, však nejde o projev romance, jak by polibek měl být, ale o agresi vůči ženě. Toto stanovisko pak citoval například web feministing.com, podobně se vyjadřuje i Mai Death na artcrimeactive.net.

I když Mendonsa přiznával, že byl v době incidentu opojen nejen radostí, ale i alkoholem, jeho výpověď byla stejná jako Friedmanové. Ačkoliv dívku chytil a políbil bez možnosti se bránit, nešlo o pokus o obtěžování, ale o čisté veselí.

Mendonsa zemřel 17. února, dva dny před oslavou svých 96. narozenin v pečovatelském domě. Friedmanová zemřela v roce 2016 ve věku 92 let. Přesto však jejich slavný moment dodnes opakují lidé, kteří se ve stejné póze líbají nejen na Times Square, ale všude jinde po světě.

Škoda, kterou neznámý pachatel na soše vytvořil, se odhaduje na tisíc dolarů a policie si myslí, že k činu došlo v pondělí večer, tedy den po smrti bývalého rybáře a námořníka.

Reklama

Doporučované