Hlavní obsah

Sochy osloví diváky na veřejných místech v Česku i dalších zemích

Téměř devadesát instalací od padesátky umělců z Česka i zahraničí je k vidění na venkovním festivalu Sculpture Line, který začal v českých městech a dalších místech v patnácti zemích.

Reklama

Článek

Začalo to nápadem ukázat umění lidem, kteří nechodí na výstavy ani do galerií. V roce 2015 vynesli čeští umělci svá díla na veřejná prostranství, aby je seznámili s širším publikem.

Koncept zaujal a začal se šířit z Prahy do dalším měst v Česku. Postupně narostl na mezinárodní událost a v současnosti již spojuje různá místa v 15 zemích tří kontinentů. Plastiky tak kromě českých a moravských diváků mohou obdivovat lidé v Německu, Brazílii nebo v Číně.

Domácí zájemci se setkají s výtvarnými díly ve svých ulicích, parcích a na dalších veřejných místech. Sochy a umělecká díla promlouvají ke kolemjdoucím. Základní myšlenkou je přiblížit současné umění i lidem, kteří běžně nechodí do galerií.

Během procházky lidé v Česku uvidí díla sochařů, jako je Jaroslav Róna, Stefan Milkov, Alexandra Koláčková, Kurt Gebauer nebo Lukáš Rittstein.

Festival se nesoustředí jen na frekventovaná místa, ale oživuje i méně známé lokality. K festivalu vznikla přehledná online mapa, kde si lidé mohou najít nejbližší instalaci: www.sculptureline.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované