Hlavní obsah

Soči se nebude opakovat, tvrdí MOV. Sportovce čekají v Pchjongčchangu přísné dopingové kontroly

Nový antidopingový systém pro ZOH je ještě více rozšířený a nezávislýVideo: AP

 

Reklama

Olympijský výbor představil krátce před zahájením her v Pchjongčchangu systém testů dopingu, který je podle hlavního lékaře výboru nejrozsáhlejší v celé historii her. V Jižní Koreji plánují komisaři odebrat přes 2400 vzorků krve i moči.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor představil nový antidopingový systém pro zimní olympijské hry v Jižní Koreji. Ten by měl ještě více posílit poctivost sportovců. Podle zástupce MOV Richarda Budgetta budou antidopingová opatření na letošních hrách nejrozsáhlejší a nejvíce nezávislá v celé olympijské historii.

Olympijský výbor přináší zcela nový systém a přístup ke kontrole dopingu. V něm spolupracuje s organizací zastřešující všechny mezinárodní sportovní federace. Společně rozhodují, koho testovat a kde.

„V Pchjongčchangu jsme ještě více nezávislí než v Riu a dokonce spolupracujeme s celosvětovou organizací zastřešující mezinárodní sportovní federace. Díky takzvanému distribučnímu plánu testů budeme rozhodovat o tom, koho testovat a kde,” uvedl Budgett.

Organizace se budou společně vyjadřovat k tomu, kdo bude stíhán po případném pozitivním nálezu zakázaných látek. Antidopingové týmy shromažďují pomocí svých informátorů údaje o sportovcích po celém světě.

Výbor odebírá vzorky a dodává je k testování přímo v Soulu. Nejdůležitější je bezpečnost při jejich přepravě. Používá speciální uzávěry, které převáží ochranka přímo do laboratoře. Nechce tak opakovat manipulaci se vzorky, ke které došlo na minulých hrách v ruském Soči.

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu začínají již v pátek 9. února.

Reklama

Doporučované