Hlavní obsah

Socialismus, nebo smrt. Rok po smrti Fidela se na Kubu vrací poměry z dob velkého El Comandante

Fidel Castro rok po smrti. Jak se změnila Kuba?

 

Reklama

O vůdci jen v dobrém. Kdo kritizuje Castra veřejně, může přijít o práci, říká hispanista Traian Urban.

Článek

Kubánská Havana ožila velkolepými vzpomínkovými akcemi u příležitosti ročního výročí úmrtí vůdce Fidela Castra, který zemi vládl od roku 1969 do roku 2006.

Jeho loňskou smrt někteří oplakávali, jiní bujaře slavili. Fidel Castro rozděloval lid za svého života a kontroverzní osobností zůstává i po své smrti.

„Mnoho Kubánců věznil, hodně lidí ho nenávidí, nahlas to ale říct nemohou. Kritika Castra nepřichází v úvahu - a pokud to lidé udělají, často přijdou třeba o práci,” tvrdí hispanista z Metropolitní univerzity v Praze Traian Urban. Dodává, že nedošlo k očekávanému uvolnění poměrů na Kubě. Fidelův bratr Raúl podle něj vede zemi stejně tvrdě jako Fidel.

Nenastal ani žádný boom a oživení americké turistiky poté, co Kuba obnovila před dvěma lety diplomatické vztahy s USA. „Velkým problémem na Kubě také zůstává pokračující porušování lidských práv,” doplňuje Urban.

Fidel Castro zemřel ve věku devadesáti let po desíti letech od kritické operace břicha. Kubánské úřady nepotvrdily spekulace amerických médií, že Castro trpěl rakovinou.

Jakým směrem se Kuba ubírá? Co trápí obyčejné Kubánce? Celý rozhovor s hispanistou Traianem Urbanem si poslechněte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované