Hlavní obsah

Socialistický Prior v Plzni ožívá. Obchodní dům obklopí i kontroverzní nová čtvrť

Vlastník někdejšího Prioru připravuje projekt nové multifunkční městské čtvrti, a to na území ohraničeném ulicemi Americká, Sirkova a Denisovo nábřeží, kde se nachází i budova původního Prioru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do budovy bývalého Prioru v centru Plzně se vrací po půl roce obchody. Společnost Ameside, které od loňského roku stavba patří, se dohodla se dvěma obchodními řetězci - Lidlem a Hervisem - na provozování prodejen potravin a sportovních potřeb. Tesco zde ukončilo prodej v polovině loňského října. Nové obchody tu ale budou jen dočasně, Ameside plánuje v lokalitě vybudovat celou novou čtvrť.

Článek

„Návrat obchodů určitě pomůže k oživení spodní části Americké ulice v Plzni a zlepší komfort nákupních služeb na tomto místě, byť dočasně. Vyšli jsme vstříc i obyvatelům této plzeňské čtvrti, kteří si na lednové veřejné diskusi mimo jiné postěžovali na absenci obchodu s potravinami,“ uvedl Tomáš Jícha, zástupce společnosti Ameside.

Ameside, dceřiná společnost firmy Amádeus Real, na území ohraničeném ulicemi Americká, Sirkova a Denisovo nábřeží, kde se nachází i budova původního Prioru, připravuje projekt nové multifunkční městské čtvrti. Na studiích nyní pracují architekti Chapman Taylor. Architektonické návrhy vycházejí z územní studie města Plzně schválené loni na podzim.

„Územní studie řeší prostorovou i funkční regulaci daného území,” říká náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS) a dodává, že nový projekt v sobě musí zahrnovat minimálně čtyři různé funkce, a to bytovou, administrativní, obchodní a občanské vybavenosti. Stanoveny jsou i další podmínky.

Ne všem se ale studie zamlouvá, podle Petra Pelcla z občanského sdružení Kontrolní skupina se územní studie příliš neliší od projektu Corsa, který Plzeňané odmítli před pěti lety v referendu. „My jsme si pořídili právní posudek od advokátní kanceláře Frank Bold, který jednoznačně říká, že územní studie není v souladu se závěrem referenda a je třeba ji přepracovat,” poukazuje Pelcl.

Reklama

Doporučované