Hlavní obsah

ČSSD odsunula verdikt nad Zimolou a Ludvíkem. Šest kandidátek do Sněmovny tak zůstává nejasných

Vnitrostranickým rozepřím jsme se věnovali v pátečním dopoledním studiu Seznam Zprávy.

 

Reklama

Předsednictvo sociálních demokratů v pátek odpoledne řešilo kandidátky do podzimních sněmovních voleb. Rozhodnutí o pražské a jihočeské odsunulo na květen, stejně jako kandidátky v dalších čtyřech krajích.

Článek

Půl roku před volbami do Sněmovny jsou na kandidátkách sociálních demokratů ohrožena dvě významná jména - ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a někdejšího jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly.

Ani po pátečním jednání není stranický osud těchto dvou politiků jasný. Zda je strana postaví na přední příčky kandidátek, bude zřejmé až za měsíc, přesněji 12. května.

V případě Miloslava Ludvíka se ani premiérovi Sobotkovi nepodařilo vyřešit ministrův spor s pražskou organizací.

Ludvík totiž podmiňuje svou kandidaturu a pozici lídra tím, že na druhém místě bude jeho náměstkyně z ministerstva Lenka Teska Arnoštová. Ve čtvrtek večer pražské předsednictvo však odmítlo Ludvíkovi vyhovět.

Problém pražské kandidátky stranické předsednictvo odsunulo. Pokud chce Ludvíka jako lídra, bude muset změnit kandidátku samo proti přání regionálních straníků.

Vedení strany se nerozhodlo ani o kandidatuře bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Z kandidátky by mohl zmizet kvůli skandálu se stavbou chaty a vysokým odměnám pro šéfa jihočeských nemocnic.

Video: Závěr Zimolovy aféry - rezignace na post hejtmana.

Jihočeský hejtman Zimola odstupuje, ČSSD vyjednává o nové koalici.

Reklama

Doporučované