Hlavní obsah

Sociální demokraté se zbavili strážce své pokladny. V pátek může přijít další rána

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Bývalý ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec.

Reklama

Nejvyšší soud rozhodne, zda ČSSD musí zaplatit v plné výši dluh dědicům právníka Zdeňka Altnera. Jde do stovek milionů.

Článek

Špatná finanční situace ČSSD má první velkou personální oběť. Je jím ekonomický ředitel strany Martin Starec, který s přestávkou řídil stranickou kasu 11 let.

„Důvodem je finanční situace strany,” řekl Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že strana musí šetřit, a to i na platech. „Jeho práci si přerozdělí po odboru, nikoho nového přijímat nebudeme,” dodal Hamáček.

Zpráva o odchodu Starce přichází ve chvíli, kdy se na Lidový dům řítí další finanční pohroma. Podle některých zdrojů z Lidového domu má se Starcovým případem souvislost. A dokonce tyto zdroje říkají, že je ve skutečnosti hlavním důvodem, proč se s Martinem Starcem socialisté loučí.

Nejvyšší soud už minulý čtvrtek rozhodl, zda ČSSD musí zaplatit v plné výši dluh dědicům právníka Zdeňka Altnera. Socialistům tak hrozí, že k současným dluhům, které ke konci loňského roku podle výroční zprávy ČSSD činily 288 milionů korun (polovinu tvoří závazky k vlastní společnosti Cíl a polovinu k FIO bance), přibyde další, který může jít až do výše 338 milionů.

Současné vedení Starce podle uvedeného zdroje viní, že jako ekonom strany už na začátku sporu s Altnerem nezakročil a nechal úroky z požadované částky dojít do absurdních rozměrů. Původně totiž měla ČSSD dát za Altnerovy právnické služby ve sporu o Lidový dům jen 18 milionů korun, nynější stamiliony navíc jsou úroky z prodlení.

Martin Starec, který patří mezi zakladatele znovuobnovené sociální demokracie, je v současnosti na nemocenské. Seznam se ho pokoušel kontaktovat, avšak nepodařilo se to. Někdejší ekonomický ředitel ČSSD nezvedal telefon, nereagoval na zaslané SMS, vzkazy ani se jej nepodařilo zastihnout v místě bydliště.

Socialisté jsou před zveřejněním zítřejšího verdiktu připraveni na nejhorší variantu – tedy zaplatit oněch 338 milionů. Půjčili si je u FIO banky a ručí za ně pražským stranickým sídlem – Lidovým domem – a dalšími 13 nemovitostmi v regionech. Vedle nemovitostí ČSSD ručí budoucími nájmy nebo příspěvky ze státního rozpočtu za volby a za mandáty.

Z půjčky je vyjmut Lannův palác sousedící s Lidovým domem. ČSSD jej v důsledku špatné finanční situace pronajala na 25 let společnosti Pensum. Zároveň jím ručí za staré dluhy, které vznikly po finančně náročných volebních kampaních z éry Jiřího Paroubka.

V souvislosti s penězi potřebnými pro Altnerovy si nechali socialisté odhadnout svůj majetek – odhad činí 905 milionů korun.

Podle poslední výroční zprávy je hospodářská bilance strany v červených číslech – minus 28,8 milionu korun. ČSSD ale k tomu píše, že tržní hodnota jejího majetku je díky aktuálnímu ocenění nemovitostí vyšší než vykazovaná účetní ztráta.

Reklama

Doporučované