Hlavní obsah
Online

Online: Hamáček je znovu předsedou ČSSD. Jsem rád, že jsme ve vládě s Babišem a ne Kalouskem, řekl

Kandidátská řeč Jana HamáčkaVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujeme dění na dvoudenním sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové

Článek

V Hradci Králové začal dvoudenní sjezd sociálních demokratů. Ve stejném sále, kde před rokem sociální demokraté rozhodovali o tom, zda se podílet na komunisty podporované vládě s Andrejem Babišem, si strana po roce volí nové vedení a také významně mění stanovy.

Dopoledne promluvil k straníkům prezident republiky a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, který slíbil, že dá straně hlas ve volbách do Evropského parlamentu.

Rozhovor s Romanem Onderkou. Video: Seznam Zprávy

Funkci předsedy obhájil Jan Hamáček, který nenašel protikandidáta. Snahu projevil člen pardubické buňky Jaromír Landsman, nesplňuje ale podmínku nejméně čtyřletého členství v sociální demokracii, zakotvenou ve stanovách strany. Do ČSSD vstoupil v prosinci 2017. Hamáček získal 433 hlasů, proti bylo 57 a neplatných 11 hlasů.

ČSSD také rozhodla, že nebude mít kvóty pro zastoupení žen na kandidátních listinách do některých voleb a v nejužším stranickém vedení nebude muset být aspoň jedna žena. Podle nových stanov, jejichž návrh dnes schválili delegáti sjezdu, také zanikne ústřední výkonný výbor, což je nyní nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy.

  • Ministry v koaliční vládě ČSSD měnit nechce, zopakoval Hamáček

    Vicepremiér Jan Hamáček zopakoval po svém znovuzvolení do čela ČSSD, že nemíní vyměňovat ministry sociální demokracie v menšinové vládě s hnutím ANO. Od premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše dostal gratulaci, kritiku z jeho strany považuje za klasický přístup koaličního partnera.

  • ČSSD zatím zvolila čtyři místopředsedy, mimo jiné Maláčovou a Petříčka

    Řadovými místopředsedy ČSSD se dnes stali podle neoficiálních informací ČTK ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. Zvolili je dnes v tajné volbě delegáti sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Oficiálně budou výsledky oznámeny v sobotu, kdy sjezd pokračuje.

  • Na pět míst řadových místopředsedů ČSSD kandiduje šest lidí

    Na pět pozic řadových místopředsedů ČSSD kandiduje šest lidí. Jde o místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, zastupitelku Přibyslavi a bývalou mluvčí ČSSD i vlády Lucii Orgoníkovou, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu a poslance Ondřeje Veselého.

  • Statutárním zástupcem předsedy ČSSD se stal Onderka

    Dosavadní místopředseda ČSSD Roman Onderka bude statutárním zástupcem šéfa ČSSD. Onderka dostal podle oficiálních výsledků 410 ze 495 odevzdaných hlasů, podle původních neoficiálních informací to bylo 416 hlasů. V tajné volbě neměl protikandidáta.

  • Na místopředsedu kandiduje i ministr Petříček

  • Staronový předseda poděkoval za důvěru

    Staronový předseda ČSSD Jan Hamáček.Video: Seznam Zprávy

  • Hamáček zůstává předsedou ČSSD se silným mandátem

    Dosavadní předseda sociálních demokratů Jan Hamáček obhájil svůj mandát v tajné volbě. Hamáček byl nakonec jediným kandidátem na tuto funkci. Získal 433 hlasů z možných 501. 57 delegátů hlasovalo proti, 11 lístků bylo neplatných.

  • Začala volba předsedy s jediným kandidátem

  • Nové stanovy ruší kvóty a Ústřední výkonný výbor

    ČSSD nebude mít kvóty pro zastoupení žen na kandidátních listinách do některých voleb a v nejužším stranickém vedení nebude muset být alespoň jedna žena. Podle nových stanov, jejichž návrh schválili delegáti sjezdu v Hradci Králové, také zanikne Ústřední výkonný výbor, což je nyní nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy.

  • Hamáček pronesl kandidátskou řeč

    Hamáček na úvod projevu poděkoval delegátům za schválení úpravy stanov. Poté se již věnoval současné situaci ČSSD, jejímu postavení ve vládní koalici, programovým prioritám a blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Rozhodnutí vstoupit do vlády s Andrejem Babišem označil za správné, bez kompromisů podle něj není možné vládnout. Zároveň Hamáček připustil, že by ČSSD mohla z koalice odejít, pokud by vláda neplnila program. Úřadující předseda vyzval ke sjednocování strany. „Potřebujeme výkonný a soudržný tým,“ řekl Hamáček. V projevu zmínil i potřebu dostupného bydlení a bezplatného zdravotnictví a další programové priority.

  • Delegáti schválili úpravu stanov podle Netolického

  • V dopolední části programu zazněly projevy Zemana i Hamáčka

    V Hradci Králové začal dvoudenní sjezd sociálních demokratů.Video: ČTK

  • Koho Zeman vlastně kritizoval ve svém projevu? Ptají se v ČSSD

    Během obědové přestávky v královéhradecké Střelnici delegáti sjezdu ČSSD nejvíc řešili, na koho z nich vlastně prezident Miloš Zeman ve svém projevu zaútočil. „Jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším. Jistě víte, o kom mluvím,“ řekl prezident, který jinak mluvil ve smířlivém tónu. Koho tím přesně myslel? Dozvíte se v článku Václava Dolejšího.

  • Hašek kritizoval politiku současné ČSSD

    Nynější politiku ČSSD kritizoval ve sjezdové diskusi také bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Řekl, že jen účast ve vládě sociální demokracii hlasy voličů nezajistí. „Nelžeme si do kapsy,“ prohlásil stejně jako Foldyna. Rovněž podle Haška se ČSSD musí obrátit na své tradiční voliče, které stejně jako tradiční témata podle něho opustila kvůli liberálním experimentům. „ČSSD má na to být dominantní stranou na levici,“ dodal Hašek.

  • ČSSD zamířila k neomarxismu, prohlásil Foldyna v emotivním projevu

    Končící místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna ostře kritizoval současnou politiku sociální demokracie. Na stranickém sjezdu v Hradci Králové řekl, že ČSSD zapomněla na tradiční voliče a zamířila k neomarxismu. „Za rok se mi nepodařilo jakkoli vyvolat větší diskusi o směřování sociální demokracie,“ řekl v emotivním projevu Foldyna. Změna je podle něho jen v tom, že existuje „sobotkovská“ sociální demokracie bez bývalého předsedy Bohuslava Sobotky. „Lžeme si do kapsy,“ prohlásil. Foldyna na tomto sjezdu funkci místopředsedy obhajovat nebude.

  • Landsman na předsedu kandidovat nemůže, není ve straně dost dlouho

    Jaromír Landsman nesplňuje podmínku nejméně čtyřletého členství v sociální demokracii, zakotvenou ve stanovách strany. Do ČSSD vstoupil v prosinci 2017. Hamáček tak zřejmě skutečně bude jediným kandidátem na předsedu strany.

  • Hamáček zřejmě bude mít ve volbě předsedy protikandidáta

    Do volby předsedy ČSSD se podle informací ČTK přihlásil i pardubický sociální demokrat Jaromír Landsman. Dosavadní šéf Jan Hamáček tedy zřejmě bude mít v dnešní volbě na stranickém sjezdu v Hradci Králové protikandidáta. Landsman nemá od krajských organizací ČSSD žádnou nominaci do stranického vedení. Podle informací ČTK sesbíral podporu nejméně deseti delegátů sjezdu, čímž splnil podmínku pro vstup do volby.

  • Chci se podílet na tvorbě programu, říká Maláčová ke své kandidatuře

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.Video: Seznam Zprávy

  • Hamáček označil zrušení superhrubé mzdy za velké riziko

    Návrh podle Hamáčka znamená zátěž pro zaměstnance a firmy. O věci chce diskutovat na koaliční radě 17. března. „Tak, jak to vnímám, tak v tom hnutí ANO nemá jasno. Já bych to pokládal za velké riziko, není možné přenést zátěž, kterou má stát, na zaměstnance a firmy. Vůbec mi to neladí s oznámenou taktikou hnutí ANO ulehčovat nebo uvolňovat prostor živnostníkům," řekl Hamáček.

Reklama

Hlavní zprávy