Hlavní obsah

Sociální demokraté si ze sebe navzájem dělají legraci, na koho z nich prezident Zeman vlastně zaútočil

Foto: Seznam

Prezident Zeman jako jediný na pódiu po projevu ministra zahraničí Petříčka netleskal.

Reklama

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD pronesl řeč, v níž mimo jiné kritizoval členy, kteří neměli dobré výsledky ve volbách a nyní usilují o získání funkce ve vedení strany.

Článek

Během obědové přestávky v královéhradecké Střelnici delegáti sjezdu ČSSD nejvíc řešili, na koho z nich vlastně prezident Miloš Zeman ve svém projevu zaútočil.

„Jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším. Jistě víte, o kom mluvím,“ řekl prezident, který jinak mluvil ve smířlivém tónu.

Koho tím přesně myslel? „Tak, koho asi,“ odtušil ministr zahraničí Tomáš Petříček, že kritika míří na něj, protože se chce stát novým místopředsedou ČSSD. Právě Petříček vedl v komunálních volbách kandidátku sociálních demokratů v Praze 7, kde získali pouhých 1,9 procenta hlasů.

A když Tomáš Petříček, jehož Zeman často kritizuje, mluvil ve svém projevu na pódiu o tom, že Česko bezpochyby patří na Západ a že v zahraniční politice nesmíme nikomu podlézat, prezident mu jako jedinému z ministrů nezatleskal.

Přesto se skupina delegátů, která si po obědě dávala cigaretu před hlavním vchodem, domnívala, že Zemanův útok byl mířen spíše na Petra Pavlíka, předsedu pražské ČSSD, jež nedokázala přelézt ani pět procent. „Ale vždyť já nikam nekandiduji, tak proč já?“ divil se Pavlík.

Neformální pražský boss Miroslav Poche přišel s vlastní interpretací prezidentových slov: „Podle mě myslel Lucii Orgoníkovou, která za platformu kandiduje na místopředsedkyni, ale loni propadla v senátních volbách na Chrudimsku,“ utahoval si Poche z kandidátky, kterou do vedení podporuje skupina kolem Jiřího Zimoly, která patří mezi prezidentovy příznivce.

Reklama

Doporučované