Hlavní obsah

Zprávu o mně vypracovali Sobotkovi ekonomičtí analfabeti, říká Babiš

Kompletní záznam tiskové konference ministra financí Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pan premiér se mnou nemluví, v pátek odpovím Sněmovně, prohlásil šéf ANO na mimořádném brífinku. Babiš odmítl, že by dělal jakékoliv daňové podvody, vláda podle něj může fungovat dál, ale premiér musí přestat s útoky. Samé lži, říká Babiš.

Článek

Necelého půl roku před řádnými volbami do Sněmovny se vyhrotily vztahy nejsilnějších vládních stran – hnutí ANO a sociální demokracie. Přesněji: Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky. „Pan premiér se mnou nemluví," řekl doslova vicepremiér Babiš.

Ukázalo se, že sociální demokraté nachystali plán, aby premiér mohl Andreje Babiše odvolat. To by znamenalo buď pád Sobotkovy vlády, nebo jiné vládní uspořádání – bez ministrů ANO. Babiš je na středu objednán k prezidentu Miloši Zemanovi.

Sobotka na odpoledním brífinku řekl, že dává Andreji Babišovi čas do neděle, aby splnil usnesení Sněmovny a vysvětlil kauzu korunových dluhopisů.

Záznam Sobotkova vystoupení si můžete pustit v následujícím odkazu:

Andrej Babiš odpoledne po tiskové konferenci premiéra řekl, že nechápe, proč Bohuslav Sobotka téma korunových dluhopisů otevřel právě dnes. Sněmovna uložila Babišovi, aby kauzu vysvětlil do konce dubna. Tedy až do neděle. Ministr financí Babiš slíbil, že zítra podá předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi z ČSSD písemné vysvětlení kolem celého případu.

Babiš vnímá celou situaci jako předvolební politický boj. Analýzu od Sobotkových poradců označil za snůšku nesmyslů, kterou sestavili ekonomičtí analfabeti. Podle Babiše premiér poškozuje celou vládu. Není podle něj důvod, aby ho předseda vlády odvolal.

„V analýze se mluví o tom, že jsem si do roku 2000 vydělal 8,3 milionu korun. To je absurdní. V té době mi bylo 46 let. První peníze jsem si vydělal, když jsem v pěti letech sbíral tenisáky za pět korun. Pan premiér ani jeho poradci tomu vůbec nerozumí,” prohlásil Babiš.

Rozhovor s místopředsedou ANO o situaci v koalici:

Rozhovor s Jaroslavem Faltýnkem.Video: Seznam Zprávy

Andrej Babiš už požádal o schůzku s prezidentem, setkají se podle sdělení Jiřího Ovčáčka, prezidentova mluvčího, příští týden ve středu.

Strategický plán, jak otrávit Andreji Babišovi vládnutí:

Strategický plán, jak otrávit Andreji Babišovi vládnutí (natočeno na konci března).Video: Seznam Zprávy

Akce sociálních demokratů souvisí s tím, že do konce dubna je Andrej Babiš zavázán předložit zevrubné vysvětlení kolem korunových dluhopisů, které krátce před koncem roku nakoupil od své společnosti Agrofert. Babiš je v podezření, že nákup byl účelový a nynější ministr financí se chtěl jenom vyhnout zaplacení daní ze zisků, které mu přináší Agrofert.

Výnosy z korunových dluhopisů jsou totiž nezdaněny.

Seznamte se s výhodami korunových dluhopisů aneb Jeden z problémů Andreje Babiše:

Jedním z triků, jak se vyhnout dani, je nákup dluhopisů své vlastní firmy.Video: Adam Junek

Andrej Babiš měl ve čtvrtek program ve středních Čechách, kde přednášel o EET. Seznamu poslal písemné vyjádření.

„Není pochyb, že premiér o mém odvolání vážně uvažuje. Rozumím tomu, že ČSSD je před volbami velmi nervózní a udělá všechno pro to, aby mě dostala z politiky… Překážím jejich neomezenému vládnutí a kšeftům," dodal Babiš a připomněl své úspěchy v roli ministra financí. „Pokud chce (premiér) odvolat ministra, který dosáhl přebytku a hospodaří s veřejnými penězi podle hodnocení mezinárodních institucí nejlíp za poslední desítky let, je to jeho odpovědnost."

Kromě případu s dluhopisy se v poslední době objevují i informace o Babišově podnikání. Pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování přinesl několik příběhů, jak Andrej Babiš a jeho lidé získávali menší konkurenci.

Muž z Kosteleckých uzenin promluvil.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované