Hlavní obsah

Sociální sítě Trumpovi zastavily účty. Dezinformací a lží už bylo příliš

Foto: Profimedia.cz

Twitter pozastavil účet končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

aktualizováno •

Označování tweetů a facebookových postů amerického prezidenta Donalda Trumpa jako sporných se v posledních měsících stalo běžným jevem. Ve středu v noci sociální sítě Trumpovy účty dokonce pozastavily.

Článek

V době, kdy Trumpovi stoupenci vnikli do budovy washingtonského Kapitolu, zveřejnil jejich guru video. Sice je v něm vyzval, aby se pokojně rozešli, zároveň ale zopakoval svá nepodložená tvrzení o ukradených volbách. Sociální sítě proto sáhly k radikálnímu opatření – Twitter nejmocnějšímu muži světa na 12 hodin pozastavil účet. Společnost ho také varovala, že pokud bude i nadále porušovat její pravidla, zruší mu účet trvale.

Právě prostřednictvím Twitteru Donald Trump často sděluje svá politická rozhodnutí, připomněl v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář Filip Rožánek, který se sociálními sítěmi dlouhodobě zabývá. „Z minulosti je známý případ, kdy Trump takto vyměnil ministra zahraničí, který si to ke svému překvapení přečetl právě na Twitteru,“ poznamenal editor serveru Digizone.cz.

Podobně jako Twitter se zachoval i Facebook, který rovněž stáhl výše zmíněné video a oznámil, že kvůli porušování pravidel zablokoval prezidentův účet na 24 hodin. Video umístil Trump na Twitter v 16:17 amerického času, tedy tři hodiny poté, co své stoupence vyzval k pochodu ke Kapitolu.

Šéf společnosti Mark Zuckerberg nakonec ve středu prostřednictvím blogu oznámil, že Trumpův účet zůstane zablokovaný další dva týdny nebo dokonce „na neurčito“. Společnost také zablokovala prezidentům účet na Instagramu, který rovněž vlastní.

Twitter nejdříve přistoupil k tomu, že u Trumpova příspěvku znemožnil, aby ho lidé sdíleli nebo na něj odpovídali. Post zároveň označil tímto textem: „Tvrzení o volebním podvodu je sporné a na tento tweet nelze odpovídat ani ho retweetovat kvůli riziku násilí.“

Zablokování účtu už Trump zažil

Později sociální síť tweet spolu s dvěma dalšími příspěvky odstranila a přistoupila i k blokaci účtu. Zablokovala však jen soukromý, Trumpem často využívaný účet. Ten oficiální vládní naopak zůstal aktivní.

K podobnému kroku sáhl Twitter u Trumpa už v minulosti. Letos v říjnu mu rovněž pozastavil účet, když v jednom z postů zveřejnil e-mailovou adresu komentátorky New York Post Mirandy Devineové, která Trumpa chválila za to, jak zvládá koronavirovou krizi.

„Dnešní násilné protesty v Kapitolu jsou ostuda. Na naší platformě podněcování a výzvy k násilí zakazujeme. Aktivně kontrolujeme a odstraňujeme veškerý obsah, který tato pravidla porušuje,“ píše se v prohlášení Facebooku. Video odstranil i server YouTube a Instagram, který je vlastněný Facebookem.

Viceprezident Facebooku Guy Rosen napsal, že jde o naléhavou situaci a že Trumpovo video k násilí spíše přispívá, než aby jeho riziko snižovalo. Vedení společnosti bylo podle Rosena zděšeno násilím v Kapitolu a Facebook se rozhodl odstranit také veškerá videa, která na něj umístili ti, kteří do Kapitolu násilím vnikli.

I když se nyní zdá společný postup sociálních sítí logickým a správným řešením, zůstává otázkou, zda k šíření Trumpových dezinformací několik let aktivně nepřispívaly. Minimálně někteří vlivní lidé z technologického byznysu si to myslí.

„Máte krev na rukou, Jacku a Zacku,“ citovala televize NBC News investora Chrise Saccu, který se takto opřel do šéfa Twitteru Jacka Dorseyho a zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga. „Čtyři roky jste vydělávali na tomto teroru. Podněcování k násilné zradě není cvičení ze svobody slova,“ napsal a vyzval k uzavření Trumpova účtu. Podobně se vyjádřil i bývalý šéf bezpečnosti ve Facebooku, který přiznal, že firmy měly pochopitelné důvody, proč účty zvolených politiků neomezovat, v tomto případě je ale třeba chránit ústavu a vládu práva.

Na politiky je Twitter přísnější

Uvnitř Twitteru se na téma Trump vede už nějakou dobu ostrá debata. Po středečních událostech se ale zdá, že i velká část těch zaměstnanců, která se dosud stavěla proti zrušení Trumpova účtu, nyní změní názor.

Novinář Rožánek nevidí příliš rozdíl v přístupu jednotlivých sociálních sítí vůči Trumpovi. „Žádný podstatný rozdíl tam už není, cílem je zjevně zastavit šíření závadného obsahu, případně ho úplně skrýt. Pokud jsou tam nějaké odlišnosti, jsou dané spíš povahou jednotlivých sociálních sítí,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy.

Dodává přitom, že v případě Twitteru existují i zvláštní pravidla pro veřejné funkcionáře a politické účty, kde je politika společnosti o něco přísnější než na Facebooku.

Ve výše zmíněné vnitřní debatě v rámci Twitteru podle Rožánka nejde ani tak o peníze, které by mohla firma ztratit zablokováním prezidentova masivně sledovaného účtu. „Jde spíš o to, že Twitter je pod tlakem úřadů i občanské společnosti a akcionářů. Musí vyhovět více stranám. I svým posledním prohlášením se odvolává na svá pravidla pro společenskou integritu. Nechtějí šířit obsah, který by podněcoval k násilí nebo přispíval k rozdělování společnosti a dalšímu vyhrocení situace. Donald Trump je sice díky počtu odběratelů velmi populární, v tom ale není sám,“ připomíná novinář.

Reklama

Doporučované