Hlavní obsah

Sociálním službám města Kroměříže chybějí sestry, nabízejí náborový příspěvek

Ilustrační foto.

Reklama

Nedostatek zdravotních sester v domovech pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením a domovech se zvláštním režimem se vedení Sociálních služeb města Kroměříže (SSKM) snaží zvrátit poskytnutím náborových příspěvků.

Článek

Uchazeči mohou získat až 60 tisíc korun. Částku 40 tisíc nabízejí Sociální služby města Kroměříže pro sestry, které musejí pracovat pod odborným dohledem, což jsou absolventky střední zdravotní školy, a 60 tisíc korun pro sestry, které jsou schopné pracovat bez odborného dohledu.

„Tento příspěvek by byl vyplacen po zkušební době, uchazeči ovšem musí splnit podmínku, že budou v pracovním poměru u Sociálních služeb města Kroměříže minimálně tři roky,“ řekl kroměřížský místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).

Podstav podle něj nyní činí zhruba deset sester, pro SSKM pracuje necelých 500 zaměstnanců. „Nelékařský zdravotnický personál je nezbytný ve všech pobytových službách, které SSKM zajišťují. Zdravotní sestry tu poskytují ošetřovatelskou a zdravotní péči, která je nenahraditelná, například jen ony mají kompetence k podávání léků klientům. Případné pracovní přetížení sester by mohlo mít vliv na kvalitu a účinnost péče,“ uvedl Peštuka.

Dlouhodobý nedostatek zdravotních sester v regionu podle něj souvisí především s existencí tří velkých nemocnic přímo ve městě. O pacienty v něm pečují Kroměřížská nemocnice, Psychiatrická nemocnice v Kroměříži a Nemocnice Milosrdných sester České provincie Kongregace Milosrdných sester sv. Vincence de Paul.

Reklama

Doporučované