Hlavní obsah

Se změnami ve vládě bych to nepřeháněl, ČSSD je příliš úřednická strana

 

Reklama

Premiér Sobotka probere s prezidentem svůj seznam ministrů na odstřel. Mohou změny ve vládě zastavit špatné dny sociální demokracie?

Článek

Sociální demokracie prohrála krajské volby, pak se tři ústavní činitelé z jejích řad podepsali pod dopis Číně a minulý týden hned několik průzkumů naznačilo, že obliba hlavní vládní strany mezi voliči klesá.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v této situaci oznámil změny ve vládě, ukazuje, že se pokouší o změnu.

„Je to asi poslední chvíle, kdy může vyměnit ministry," komentuje jeho krok sociolog Medianu Daniel Prokop, autor povolební analýzy o přesunech voličů mezi politickými stranami. „Je za tím asi i snaha uspokojit vnitrostranické kritiky," soudí sociolog, který se politickými preferencemi zabývá systematicky už velmi dlouho.

Upozorňuje, že podle výzkumů jeho agentury Median není rozdíl mezi ANO a ČSSD tak propastný a že by to tedy se změnami „nepřeháněl".

Podle Daniela Prokopa přešla část voličů ČSSD ke hnutí ANO, které tak nyní více oslovuje starší věkové skupiny.

Potíž pro Sobotku je i ta, že levicoví voliči mají také obecně trochu menší motivaci se zúčastnit voleb. Často je k volbám motivuje situace, kdy je vnímají jako souboj mezi levicí a pravicí. ČSSD vždy uspěla, když ve volbách takový konflikt byl. Daniel Prokop proto doporučuje tento prvek do volebního souboje „trochu vrátit".

„Sociální demokracie se stala příliš úřednickou stranou a v té úředničině, v kompetenci řídit stát, lidé víc důvěřují ANO a ČSSD v tom jen těžko může konkurovat," myslí si Prokop.

Co se honí hlavou premiéru Sobotkovi, když musí vyměnit pár ministrů? Prozradí vám naši reportéři:

Reklama

Doporučované