Hlavní obsah

Sociopat, nebo spasitel? Problémy staronového španělského premiéra

Foto: Profimedia.cz

Staronový španělský premiér Pedro Sánchez.

Reklama

Španělsko má staronovou vládu. Vede ji Pedro Sánchez. V úterním hlasování získal nadpoloviční většinu 167 hlasů. Proti hlasovalo 165 poslanců. Jednalo se o nejtěsnější hlasování o důvěře v moderní historii země.

Článek

„Jedinou možnou vládní variantou je demokracie,” řekl v úterý Pedro Sánchez ve svém projevu před španělským parlamentem. Vyzval opozici, aby přestala blokovat jeho progresivní vládu a ukončila období bezvládí.

Přestože západní média úspěšně zaplňuje španělská korunní princezna Leonor, která svým andělským vzhledem dává dojem klidu a míru, země se ve své vnitřní politice potýká s problémy. Sám Sánchez španělskou politiku ve svém úterním projevu označil za „toxickou”.

Socialista Pedro Sánchez sice v listopadu minulého roku obhájil svoji dosavadní roli a vyhrál parlamentní volby, do ledna se však potýkal s problémy. Musel se spokojit s koalicí, která není ve španělské politice obvyklá, a také přišel pro podporu ke Kataláncům.

Již na konci minulého roku Sánchez oznámil vytvoření koalice s krajně levicovými Unidas Podemos, jejichž lídrem je Pablo Iglesias. Oponenti podle deníku The Guardian toto spojení s tichou podporou katalánské strany označují jako „Frankensteinovu vládu”.

Po dvoudenním jednání minulý víkend nezískal potřebnou většinu hlasů. Celý proces se tak musel opakovat v úterý. Hlasování obhájil a se ziskem 167 souhlasných hlasů z celkového 350 počtu křesel se Pedro Sánchez oficiálně stal opět španělským premiérem.

Podle listu El País poslanci za vítěznou socialistickou stranu museli do Madridu přijet už v pondělí. Měli nařízeno strávit v hlavním městě noc, aby se kvůli problémům v dopravě nestalo, že by se nestihli na hlasování o důvěře dostavit.

Foto: Profimedia.cz

Lídr socialistů Pedro Sánchez ve španělském parlamentu. Potleskem vestoje ho poslanci podpořili i v úterý.

A zase to Katalánsko

Katalánská otázka je stále na stole a vzhledem k nezanedbatelnému zastoupení katalánských stran ve španělském parlamentu i Sánchez a jeho socialisté potřebují podporu. Podle deníku El País je právě Katalánsko klíčovým tématem u vzniku nové vlády.

Už během víkendu však Sánchez dosáhl velkého vítězství v podobě absence u hlasování od katalánské strany ERC (Esquerra Republicana de Catalunya). Její poslanci se v neděli opravdu zdrželi hlasování a tím tiše podpořili vznik nové, avšak opoziční vlády. Takový krok nezůstal bez kritické odpovědi dalších politických stran.

Lídr konzervativců Pablo Casado podle španělského tisku obvinil Sáncheze z ničení národní suverenity, během jednání označil španělského premiéra za „sociopata”. Před úterním hlasováním řekl o Sánchezovi, že je „slaměným vdovcem nacionalismu”.

Dohoda s katalánskou stranou vyvolala jasný nesouhlas i u krajně pravicové strany VOX, která má svoji politiku postavenou na antikatalánské rétorice. „Španělsko se nerozdělí a ústava nebude napadena,” bránil se podle El País vítěz voleb.

Paradoxní zůstává fakt, že s dohodou souhlasila samotná strana ERC, neboť její lídr Oriol Junqueras sedí ve vězení kvůli referendu za katalánskou nezávislost z roku 2017. Je jedním z katalánských politiků, kteří si vysloužili nejvyšší tresty. Ve vězení si má odpykat 13 let.

VOX a emoce

Jedním z problémů, se kterým se musí potýkat nejen Sánchez, ale i celá země, potažmo západní Evropa, je vzestup krajní pravice. Španělská politická strana VOX skončila v předčasných listopadových volbách na třetím místě. Krajně pravicová formace získala 52 křesel a tedy i silný „hlas” ve španělském parlamentu.

„Máte na rukou krev, na to nezapomeneme,” křičela během nedělního jednání Macarena Olona z VOXu na politiky ze strany EH Bildu, která je spojena s jinou separatistickou větví, baskickou. A to i s tamními teroristy z ETA. Po hádce odešel z jednací místnosti šéf VOXu Santiago Abascal.

VOX, podobně jako další velké strany, Ciudadanos (Občané) a Partido Popular (Lidová strana), odmítají Sáncheze podpořit.

Víkendové i úterní jednání se konalo na vlnách emocí. Jedním ze silných momentů byla slova šéfa koaličních partnerů Pabla Iglesiase, který poděkoval političce Aině Vidalové, že se navzdory vážné nemoci (byla jí diagnostikována rakovina) zúčastnila hlasování. Vysloužila si za to potlesk vestoje celého sálu.

Foto: Profimedia.cz

Španělský premiér Pedro Sánchez.

Historické prohry

Koalice s krajně levicovými Unidas Podemos je první v novodobé španělské historii. Poprvé od Francovy smrti v roce 1975 je také v parlamentu zastoupení krajní pravice.

Podle komentátora britského deníku The Guardian Gilese Tremletta bylo rozhodnutí o předčasných volbách pro Sáncheze zásadně špatné. Podle něj chtěl premiér upevnit pozici Socialistické strany. Jeho poradci věřili v Sánchezovo charisma. Komentátor ale připodobňuje situaci k Velké Británii a k oslabení tehdejší premiérky Theresy Mayové po předčasných volbách v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované