Hlavní obsah

Softwarová fima eMan nabízí akcie na trhu pražské burzy Start

Celý díl magazínu Byznys index s hlavním hostem Jiřím Horynou, ředitelem české firmy eMan.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Softwarová společnost eMan získala povolení České národní banky ke vstupu na trh Start pražské burzy.

Článek

Firma hodlá nabídnout až 47procentní podíl, tj. až 914 tisíc akcií, informoval spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Jiří Horyna.

Úpis bude při ceně 51 až 56 korun za akcii. Investovat lze během aukce mezi 17. a 31. srpnem, a to přes členy pražské burzy. IPO (veřejný úpis akcií) je dostupné i drobným investorům, velikost minimální investice je stanovena zhruba na 25 000 korun.

Firma eMan, která dodává softwarové řešení energetickým společnostem, průmyslovým firmám, bankám nebo automobilkám, dosáhla loni obratu 170 milionů korun. IPO by mělo do společnosti přinést odhadem 40 až 50 milionů korun nového kapitálu. Získané peníze chce firma použít na další rozvoj, možné akvizice a na splacení části bankovních úvěrů.

Firmu vlastní čtyři společníci, kteří si chtějí nadále ponechat kontrolní většinu 51 procent. Společnost v červenci také nabídla a upsala zhruba dvaceti zaměstnancům akcie za výhodnějších podmínek před samotným IPO. Ti tak nyní vlastní 2,3 procenta firmy. Na trh Start se tak dostane maximálně zhruba 47 procent akcií.

Mezi zákazníky společnosti eMan patří například Škoda Auto, E.ON, Bohemia Energy, MND, Honeywell, Lesy ČR, ČSOB nebo ČEZ. V USA česká firma podniká od roku 2018, kdy otevřela pobočku v Houstonu a funguje tam pod hlavičkou společnosti eMan Solutions LLC. Celkem zaměstnává 120 lidí.

Burzovní trh Start

Je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu.

S transakcí pomáhá společnosti eMan skupina Starteepo, která na trhu Start pomohla firmám získat kapitál 400 milionů korun. Právním poradcem IPO transakce je advokátní kancelář Havel & Partners.

Reklama

Doporučované