Hlavní obsah

Softwarové průšvihy Boeingu pokračují. Tentokrát ve vesmíru

Foto: Wikipedia/NASA

Kosmická loď Boeingu nese označení CST-100 Starliner.

Reklama

Společnost Boeing se potýká s chybami na svém vesmírném modulu Starliner. První se projevila hned po startu, tu druhou odhalil veřejnosti poradní panel americké vesmírné agentury NASA. Závadu v softwaru se podařilo vyřešit ještě za letu. Na lodi nebyla přítomna žádná posádka.

Článek

Hned při startu Starlineru v prosinci loňského roku bylo jasné, že modul svoji plánovanou cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici nedokončí. Kvůli softwarové chybě časovače se ve špatnou chvíli zažehly hlavní motory modulu, který posléze musel svou misi předčasně ukončit. Vystoupal na špatnou oběžnou dráhu a s ISS se mu nepodařilo se spojit.

Ukázalo se však, že kosmická loď měla ve svém softwaru ještě druhý problém.

Chyba byla odhalena na setkání bezpečnostního a poradního panelu NASA ve čtvrtek 7. února. Závada měla zapříčinit neřízené spalování paliva při přistávání a způsobit tak nekontrolované pohyby modulu, které by nejspíše vedly ke katastrofické nehodě. Za chybu pravděpodobně mohl program, který má na starosti mapování ventilů umístěných na Starlineru. Vše bylo opraveno ještě za letu, a proto mohla být chyba držena v tajnosti do konference.

Nedostatečné kontrolní procedury

Boeing i NASA zahájily vyšetřování příčin, které obě chyby způsobily. Poradní orgán ale chce, aby Boeing změnil svůj kontrolní mechanismus při tvorbě softwaru do vesmírných modulů. „Panel si dělá ohledně přísnosti ověřovacích procedur Boeingu starosti,“ řekl na konferenci Paul Hill, bývalý letový kontrolor a nynější bezpečnostní poradce NASA. Boeing musí chybám předcházet, nestačí je pouze opravovat, aby vyhověl přísným standardům americké vesmírné agentury.

Po změnách NASA uvidí, zda je potřeba další kontrolní let bez posádky jako ten z prosince minulého roku, nebo se může přistoupit k letům s posádkou. „Na většině doporučených oprav včetně toho, že znovu ověřujeme celý softwarový kód letu, již pracujeme,“ uvedla společnost Boeing ve svém prohlášení pro Reuters. Za druhý přídavný let bez posádky by mohl Boeing zaplatit až 410 milionů dolarů.

Plusové body pro Muska

Firma Boeing vyvíjí Starliner v rámci programu vyhlášeného NASA roku 2008. Jeho hlavní misí je bezpečná doprava astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici. Konkurentem Boeingu je společnost SpaceX, která patří Elonu Muskovi. Kosmické lodi Dragon 2 od SpaceX se v minulém roce povedlo k ISS úspěšně připojit, na rozdíl od modulu Boeingu.

Boeing má dlouhotrvající problémy se softwarem svých strojů. Kvůli chybě elektroniky byl odstaven i letoun typu 737 MAX, na kterém byla v nedávné době objevena další chyba v programu letadla.

Reklama

Související témata:

Doporučované