Hlavní obsah

Šojdrová byla u Babiše: Když najdeme sirotky, můžeme je přivézt

Přenos ze schůzky premiéra Andreje Babiše s lidoveckou političkou Michaelou Šojdrovou. Na schůzku dorazil i šéf ČSSD Jan Hamáček.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci neziskových organizací spolu s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) dostali od premiéra Andreje Babiše (ANO) za úkol vybrat syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka. Následně by je stát byl ochoten přijmout. Po setkání s Babišem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) to novinářům řekla Šojdrová.

Článek

„Premiér řekl, že když ty děti najdeme, najdeme rodiny, tak je můžeme přivézt,“ uvedla.

Nedokázala odhadnout, kdy by první děti mohly do Česka přijít. „Nebude to lehký proces, chceme vybrat co nejmladší, nedoprovázené (děti),“ uvedla. Při akci by mělo pomáhat Ministerstvo vnitra.

Samotný Andrej Babiš a také místopředseda vlády Jan Hamáček byli při hodnocení schůzky opatrnější.

Babiš dosud patřil mezi nekompromisní odpůrce přijetí sirotků a také po schůzce se Šojdrovou řekl, že by se dětem mělo pomoci mimo Českou republiku. „Spíš by bylo lepší pro ty děti postavit školu, byty, ubytování někde v Jordánsku, tam by to bylo pro ně lepší perspektivně,“ uvedl Babiš.

„Projekt neexistuje, děti nejsou. Uvidíme, jestli nějaké děti najde,” uvedl na adresu Šojdrové.

Video: Jak se staví k sirotkům vláda?

Anketa mezi členy vlády: Máme pomoci dětem bez rodičů? Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

Také místopředseda vlády Jan Hamáček tvrdí, že europoslankyně zatím nemá konkrétní plán. „My za vládu potvrdili, že jsme připraveni předat kontakty. Pokud nějaký konkrétní seznam (dětí) vznikne, budeme to dále diskutovat,“ uvedl.

Europoslankyně Šojdrová uvedla, že by se s Babišem měla znovu sejít, až se hledání dětí posune.

„Půjde nám o to, aby to byly co nejmladší děti, se kterými bude dobrá práce. Ale nebyla stanovená věková hranice. To musí být hodně individuální,” uvedla Šojdrová. Po schůzce dodala, že děti by nejprve žily v ústavech, po několika měsících by mohly do rodin, které o ně mají zájem.

Pro hledání dětí také podle europoslankyně nebyl stanoven žádný časový limit.

„My víme, že každý den, který ty děti žijí v těch hrozných podmínkách, je špatný den. Budeme se snažit pracovat co nejrychleji. Žádná časová podmínka není.“

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek uvedl, že jednání s premiérem bylo složité, ale věří, že děti bude možné přivézt.

„Nakonec to vypadá, že pokud se nám podaří ty děti dobře vytipovat, budeme je snad moci přivézt.“

Reklama

Doporučované