Hlavní obsah

Šojdrová přivezla seznam syrských sirotků z řeckých uprchlických táborů

Foto: Profimedia.cz

Europoslankyně Michaela Šojdrová.

Reklama

Seznam dětí z uprchlických táborů, kterým by mohlo Česko pomoci a přijmout je, přivezla z nedávné návštěvy Řecka europoslankyně Michaela Šojdrová. Reagovala tím na výzvu premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Článek

Europoslankyně za KDU-ČSL Šojdrová loni přišla s projektem přemístění padesáti syrských sirotků z Řecka do Česka, Babiš ho ale označil za nesmyslný.

„Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí a ten seznam jsem přivezla proto, abych splnila, řekněme, výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl ‚kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny,“ řekla českým novinářům Šojdrová.

Seznam podle ní z pochopitelných důvodů neobsahuje osobní údaje dětí, ale jen jejich profily, které popisují jejich původ a situaci. Týká se zatím 14 dětí, podle Šojdrové je ale jen příkladem toho, jaké seznamy by mohlo Česko od Řecka v případě zájmu získat. Děti, které potřebují pomoc, nepocházejí přitom podle ní jen ze Sýrie, ale například i z Afghánistánu, Iráku, Pákistánu a Maroka.

Řecké uprchlické tábory jsou podle Šojdrové přeplněné a řečtí představitelé ji ubezpečili, že by Aténám pomohlo, kdyby Česko převzalo jakýkoli počet dětí. Uvolnilo by se tím totiž místo pro ty děti, které teď žijí v nevhodných podmínkách či dokonce na ulici. „V Řecku je podle oficiálních údajů 1000 dětí na ulici," zdůraznila europoslankyně.

Kromě převzetí dětí by Řecko ale uvítalo i pomoc v oblasti sociálně právní ochrany dětí, která je podle Šojdrové v Řecku na rozdíl od Česka málo rozvinutá. „Oni nemají kapacity jednak ubytovací, ale nemají ani kapacity odborné," zdůraznila europoslankyně.

Ministr vnitra Jan Hamáček podle Šojdrové dosud s dalšími kroky ve věci vyčkával, neboť čekal na odpověď na svůj dopis zaslaný do Řecka. „Zjistili jsme, že o dopise pana ministra Hamáčka (na řeckém ministerstvu) zatím nemají informaci," řekla europoslankyně s tím, že jim proto spolu s českým velvyslancem v Řecku kopii Hamáčkova dopisu předala.

Europoslankyně koncem loňského října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný; tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Šojdrová zdůraznila, že souhlasí s nutností pomáhat dětem přímo v Sýrii, Babišův plán podle ní ale má řadu „otazníků". Mimo jiné není jasné, s kým by premiér o stavbě sirotčince jednal. „S těmito otazníky si myslím, že se jedná o projekt, který je dlouhodobější a nepomůže těm, kteří teď tu pomoc urgentně potřebují," zdůraznila europoslankyně.

Reklama

Doporučované