Hlavní obsah

Sojuz TMA-19M vidělo při tour po Británii přes milion lidí. Nyní zůstane v londýnském muzeu

Sojuz TMA-19M.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Kosmická loď Sojuz TMA-19M bude natrvalo umístěna v Národním muzeu vědy a techniky v Londýně. Po úspěšném přistání ruské kosmické lodi z řady Sojuz se konala 20měsíční výstava kapsule po celém Spojeném království. Celkově se expozice zúčastnilo rekordních 1,3 milionu diváků.

Článek

Tour slavné kapsule trvala 20 měsíců a během této doby vesmírná loď Sojuz TMA-19M vystřídala osm míst. „Kapsule si užila turné po Spojeném království. Objevila se například v Národním muzeu v Yorku nebo v muzeu dopravy v Belfastu,” píše Conference News. Kosmická loď Sojuz TMA-19M byla vystavena také v muzeích ve Skotsku nebo Irsku.

15. prosince roku 2015 loď odstartovala na let k Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Na palubě vezla Jurije Malenčenka z ruské kosmické agentury Roskosmos, Timothyho Kopru z americké NASA a Timothyho Peaka, který byl vůbec prvním britským astronautem ve službách Evropské kosmické agentury ESA.

Let lodi Sojuz se neobešel bez technických problémů a Malenčenko musel při spojování s Mezinárodní vesmírnou stanicí převzít ruční řízení. Trojice kosmonautů se nakonec úspěšně vrátila na Zemi 18. června 2016, když přistála v kazašské stepi 150 kilometrů jihovýchodně od Džezkazganu. Let tedy trval přesně 185 dní, 22 hodin a 12 minut.

Tim Peake je celkově šestým člověkem narozeným ve Velké Británii, který odletěl na palubu ISS. 43letý Peake je bývalý důstojník a pilot vrtulníků britské armády. Armádu opustil v roce 2009 a vzápětí vstoupil do programu astronautů ESA jako jeden ze šesti vybraných z více než osmi tisíc zájemců. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice Peaka přivítala anglická snídaně a osobní pozdravy od královny Alžběty II. a Eltona Johna.

Reklama

Doporučované