Hlavní obsah

Sokol byl pro mnohé symbolem lidskosti a pevných postojů

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jan Sokol.

Reklama

Pevné postoje, byť mohly být politicky rozdílné, důraz na etiku, lidskost a občanskou statečnost oceňují politici, spolupracovníci a přátelé na osobnosti Jana Sokola.

Článek

Filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství zemřel ve věku 84 let. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský k úmrtí svého přítele připomněl, že mu blízcí přezdívali Anděl míru. To pro jeho schopnost spojovat lidi různých názorů, ale stejného charakteru.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan na Twitteru napsal, že pokud by Sokol uspěl v roce 2003 v prezidentské volbě, ČR by dnes vypadala jinak. „Moc jsem si jako mladík v roce 2003 přál, aby se stal Jan Sokol prezidentem. Chápal jsem ho jako přirozeného a důstojného pokračovatele Václava Havla,“ uvedl Rakušan. Sokol byl tehdy kandidátem vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pro třetí pokus o zvolení hlavy státu. Zvítězil tehdy Václav Klaus.

„Není to tak dlouho, co se mě můj desetiletý vnouček zeptal: ́Dědo, kdo je tvůj největší kamarád? ́ A já jsem se zarazil. Většina mých přátel již zemřela, ať to byl Václav Havel, Otakar Motejl, Ladislav Lis, Jirka Dienstbier, Jarmila Bělíková, Vlasta Chramostová nebo Ludvík Vaculík a řada dalších. Dnes se k nim přidal Honza Sokol,“ uvedl Rychetský na webu soudu.

Sokol byl podle něj člověk navýsost čestný a zásadový; současně neobyčejně laskavý - schopný naslouchat každému a každého pochopit. „Jeho schopnost spojovat lidi různých názorů, ale stejného charakteru, se výrazně projevila nejen v rámci komunity lidí, které za minulého režimu spojoval podpis Charty 77, ale i v bouřlivé polistopadové době, kdy zasedal ve Federálním shromáždění a tlumil vášnivé spory - ať již pravo-levicové, anebo česko-slovenské,“ napsal Rychetský.

„Vzpomínám na jeho diskuse s kardinálem Miloslavem Vlkem o tom, že bez etického základu nelze zdravou společnost vybudovat. Patří mezi nemnoho osobností, které dokázaly pevný charakter a hluboké hodnotové ukotvení spojit s vysokou profesionalitou,“ uvedl na sociální síti bývalý ministr kultury Daniel Herman. Předseda KDU-ČSL, jíž je Herman členem, Marian Jurečka, napsal, že v Sokolovi odešel člověk velkého ducha, pevného charakteru, dobrého srdce, klidné a bystré mysli. „Pro naši společnost, zemi a křesťanskou rodinu udělal velmi mnoho,“ míní. Hlubokou lítost nad úmrtím Jana Sokola vyjádřilo i Arcibiskupství pražské.

Předseda ODS Petr Fiala napsal, že se Sokolem sice občas měli politicky jiný pohled, ale obdivoval jeho filozofické dílo, hlubokou a poučenou víru, lidskost, občanskou statečnost a osobní integritu. „Rád jsem s ním diskutoval o víře a společnosti. Čest jeho památce,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované