Hlavní obsah

Sokolov žehlí ostudu se zmizením vlajky USA. „Šlo o pár minut,“ tvrdí radní

Foto: Miroslav Balatka

Před začátkem piety byly na místě všechny tři vlajky, včetně americké.

Reklama

Aféru způsobili sokolovští radní, když při pietním aktu k uctění památky sovětských zajatců z roku 1945 odstranili vlajku USA. Město teď vydalo prohlášení, v němž tvrdí, že byl akt špatně pochopen. O neúctu k Američanům prý nešlo.

Článek

Vedení města Sokolov odstranilo při pietním aktu k uctění památky sovětských zajatců z roku 1945 vlajku USA. A to přesto, že to byli právě američtí vojáci, kteří město i zajatecký tábor osvobodili. Starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO) připustila, že šlo o chybu, ale údajně nezáměrnou.

K aféře nyní vydalo město kolektivně podepsané prohlášení, v němž kromě jiného stojí: „Závěrečná pieta u pomníku sovětských obětí byla koncipována jako připomenutí právě jejich památky. Proto na krátký čas zmizela ze stojanu vlajka USA, aby se sem po pár minutách opět vrátila. To, co se událo, bylo společným rozhodnutím vedení města, které v tu chvíli ani na vteřinu nenapadlo, že by snad chtělo zpochybnit zásluhy amerických vojáků.“

„Před armádou USA se skláníme“

Představitele Sokolova prý trápí, jak byl jejich počin interpretován. „Pokud to bylo takto vnímáno, tak nás to velmi mrzí a omlouváme se, že náš záměr vzdát čest výhradně tisícovkám obětí z řad zajatců pro některé vyzněl jako projev neúcty vůči armádě USA. Všichni, kdo bojovali proti německému nacismu a zasloužili se o vítězství spojenců, mají navždy naši úctu a skláníme se před nimi.“

Na podivné zmizení americké zástavy, které se odehrálo v režii vládnoucí koalice ANO, ČSSD a ODS, upozornil senátor Miroslav Balatka (STAN), který ve čtvrtek 7. května položil u památníku sovětských zajatců v Heyrovského ulici také květiny. Tehdy tam byly ještě všechny tři vlajky – česká, ruská a americká.

Foto: Miroslav Balatka

Fotka z Facebooku města Sokolova. Jediná zveřejněná, kde jsou vidět jen dvě vlajky – česká a ruská.

„Ráno v 9 hodin, když jsme s přáteli pokládali květiny u pomníku a pohřebiště sovětských zajatců u sokolovského hřbitova, byly ve stojanu vyvěšené tři vlajky. Česká, ruská a americká. O hodinu později, před pietním aktem vedení města Sokolova, byla americká vlajka ze stojanu odstraněna. Byla pryč po celou dobu jejich pietního aktu. Po jeho skončení tam byla opět navrácena. Nerozumím tomu. Vůbec. Nerozumím důvodu, proč se ještě 31 let od revoluce v našem městě odstraňuje americká vlajka. Vlajka armády, která osvobodila naše město včetně tábora, kde mrtvé zajatce nalezla a postarala se o jejich důstojné pohřbení. Kdyby se psal třeba rok 1988, tak tomu asi rozumět budu, ale teď? Je mi to nesmírně trapné. A smutné. Vlastně neumím moc popsat, co cítím,“ uvedl Balatka na sociální síti.

„Nevím, čemu věřit“

Dodal, že chce věřit v rozumné vysvětlení. A že se na důvody coby zastupitel zeptá na zasedání zastupitelů. „Dostalo se mi kromě osobních rýpnutí i odpovědi, že před pietním aktem vedení města napadlo, že američtí vojáci tam neleží a že je tedy americká vlajka, kterou tam připravili spolu se stojanem na věnce a dalšími vlajkami zaměstnanci technických služeb, vlastně špatně. Tak ji sundali,“ podotkl Balatka. „A po aktu samotném jim prý ale došlo, že vlastně americká armáda tábor osvobodila, tak tam americkou vlajku zase vrátili, že tam vlastně může být. Budí to ve mně podezření, že americkou vlajku tam zástupci vedení města možná viděli a měli poprvé, a proto takto reagovali. Nevím. Nevím také, jestli tomuto vysvětlení věřit, či ne, ale někdy se věci dějí i podobným způsobem. Tak tomu věřím. A to jsem byl ráno po příchodu k památníku velmi potěšen, jak pěkně i s vlajkami to tam město na pietní akty připravilo.“

Foto: Miroslav Balatka

Návrat vlajky USA po skončení pietního aktu.

Balatka dodal, že je mu z celé věci velmi trapně. „Budu doufat, že po tomto trapasu už bude vedení města vědět, že americká vlajka k památníku zajateckého tábora, který Američané osvobodili, prostě patří. To by bylo to, co bych si opravdu nejvíc přál,“ podotkl.

V aktuálním, konkrétně nepodepsaném prohlášení se „vedení Sokolova“ k incidentu vrací. „Odložení americké vlajky po dobu pietního aktu u pomníku, jenž připomíná více než 2 500 sovětských válečných zajatců, pochovaných ve společném hrobě hned v jeho sousedství, nebylo ze strany vedení města Sokolov v žádném případě projev neúcty k armádě, která osvobodila tehdejší Falknov. I současný Sokolov to má stále na paměti, a proto vlála před radnicí ve dnech, kdy jsme si připomínali konec druhé světové války, společně s dalšími vlajkami také zástava americká,“ stojí v dokumentu.

„Je mi stydno,“ zní reakce ze sítí

Mezi prvními pietními místy, kde představitelé Sokolova 7. května vzdali čest vojákům spojeneckých vojsk, byla prý právě pamětní deska věnovaná americké armádě na Starém náměstí. „Stejně tak se zástupci města poklonili Američanům na sídlišti Vítězná, kde býval vojenský lazaret a v něm umírali věznění vojáci armády tehdejšího Svazu sovětských socialistických republik. Tento tábor američtí vojáci osvobodili. Už z toho je zcela zřejmé, že mají představitelé Sokolova povědomí o úloze americké armády nejen při osvobození západních Čech,“ uzavírá sokolovská koalice.

Na odstranění vlajky osvoboditelů města každopádně reagovala na sociálních sítích řada lidí. „Je mi stydno. Američané osvobodili Sokolov, s úctou a pietou pohřbili sovětské zajatce a jedna paní starostka nechá odstranit jejich vlajku z pietního místa, protože tam se uctívají pouze sovětští vojáci, kteří Sokolov ani neosvobodili,“ napsal například Patrik Toman.

Reklama

Doporučované