Hlavní obsah

Sokolovská chemička postaví nový energetický zdroj za 140 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Sokolovská chemička Synthomer postaví nový energetický zdroj téměř za 140 milionů korun. Původní uhelný zdroj nahradí plynový, který má přispět ke zlepšení životního prostředí a útlumu těžby uhlí.

Článek

Transformační projekt výstavby nového zdroje je jednou z největších investic závodu za posledních deset let, řekl dnes při podpisu smlouvy s dodavatelem ředitel chemičky Milan Brejchal.

Původní uhelný zdroj byl v sokolovské chemičce vybudován v roce 1917, kdy vznikl samotný závod. Díky novému plynovému zdroji se sníží emise oxidu uhličitého zhruba o třetinu, klesnou emise dalších škodlivin a sníží se odběr vody z řeky Ohře.

„Vedly nás k tomu normy, které přijala evropská komise, které jsou závazné pro veškeré sektory energetiky i chemie. Musíme splnit standardy ochrany životního prostředí a vzhledem ke všeobecnému rozhodnutí opustit uhlí jsme se rozhodli investovat do nového zdroje,“ řekl Brejchal.

Výstavba nového zdroje na volné ploše v areálu chemičky začala v červnu. Stavební práce neomezí provoz závodu. S dokončením se počítá v letos v říjnu, podle Brejchala se přínosy provozu nových plynových kotlů projeví už o měsíc později.

„Budou to tři nové kotle o výkonu deseti tun, které budou vyrábět páru, kterou potřebujeme k naší výrobě. Předpokládá se, že vzhledem k naší potřebě budou v provozu dva kotle, třetí je tam z důvodu zálohy,“ uvedl ředitel.

Současný uhelný zdroj chemičky slouží také jako záložní zdroj tepla pro město Sokolov. S novým plynovým zdrojem ale již nebude možné domácnosti ve městě vytápět. Hlavní dodávku tepla pro Sokolov zajišťuje uhelná elektrárna Tisová. V topné sezoně 2022/2023 už ji ale nahradí dvě nové plynové kotelny, které postaví společnost SUAS GROUP, dříve Sokolovská uhelná. Jde o součást postupného útlumu využívání uhlí.

Sokolovská chemička je výrobce chemických produktů z kyseliny akrylové, jejích esterů a akrylátových polymerů. Je jedním z největších zaměstnavatelů na Sokolovsku, v současnosti v ní pracuje 340 lidí. Výsledek hospodaření závodu za rok 2019 dosáhl 117 milionů korun.

Reklama

Doporučované