Hlavní obsah

Sokolovská nemocnice se do plného provozu vrátí zřejmě v květnu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Situace ohledně epidemie koronaviru se v nemocnici Sokolov za posledních několik týdnů výrazně zlepšila. Díky poklesu počtu nakažených pacientů ruší nemocnice covidová lůžka a postupně obnovuje plánované operace.

Článek

Momentálně je běžná operativa obnovena ze 75 procent, do plného provozu se nemocnice dostane až v květnu. Současnou dobu vyčlenilo vedení nemocnice na odpočinek a dovolenou zdravotníků.

V době nejsilnější vlny epidemie na přelomu února a března měla sokolovská nemocnice až sto pacientů s koronavirem. Několikrát musela z důvodu přetížení a obsazení kapacit zastavit příjem pacientů, o které se musely postarat ostatní nemocnice. V současnosti se zdravotníci starají jen o pět infikovaných pacientů, z toho dva vyžadují intenzivní péči.

Plánované operace díky příznivé situaci začala sokolovská nemocnice obnovovat začátkem dubna. Díky poklesu počtu pacientů ruší dočasná covidová oddělení. „Rozdělili jsme zpět rehabilitační a neurologické oddělení. Naplno nám funguje také chirurgické oddělení. Snižujeme počet lůžek na ARO a multioborové JIP oddělení,“ řekl lékařský ředitel Andrej Farkaš.

Pro pacienty s covidem-19 si nemocnice nechává asi deset lůžek. Zdravotníci se ale ještě starají asi o 12 pacientů, kteří již sice nejsou covid pozitivní, ale stále mají obtíže související s infekcí, například dýchacího či cévního systému. Tito pacienti tráví v nemocnici po nemoci asi dalších 15 dní.

„Vrátili jsme se nyní k plánovaným gynekologickým, chirurgickým i ortopedickým operacím a postupně startujeme i velkou ortopedickou operativu, jako operaci kyčlí a kolenních kloubů,“ uvedl lékařský ředitel. „Zájem o zákroky je postupný, momentálně jsme třeba kvůli epidemii a home office zaznamenali vysoký zájem o plastickou operaci očních víček,“ doplnil Farkaš.

V době epidemie prováděla nemocnice stejně jako ostatní zdravotnická zařízení pouze akutní zákroky týkajících se například akutní bolesti břicha, koliky nebo nádorových onemocnění. Operace se prováděly pouze na jednom operačním sále. Nyní zdravotníci využívají čtyři sály.

V Sokolově se takto muselo od prosince odložit odhadem 250 až 300 velkých operací. Lidé ale na vyšetření nepřicházeli i kvůli obavám z nakažení koronavirem, takže počet odložených operací může být i daleko vyšší. Pacienti proto musí nyní počítat s delší dobou čekání na jednotlivé operace, a to zhruba o tři měsíce.

Reklama

Doporučované