Hlavní obsah

Sokolům se v Jeseníkách daří, za 20 let vyvedli 300 mláďat

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Bezmála tři stovky mláďat vyvedly páry sokolů stěhovavých v Jeseníkách od roku 2001, kdy zde tito kriticky ohrožení dravci začali po delší přestávce opět hnízdit. Nyní v jesenických lesích žijí zhruba dvě desítky párů sokolů.

Článek

Jeseníky a jejich okolí jsou nyní jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v Česku. Početná je populace těchto dravých ptáků také v Českém středohoří, Českém Švýcarsku či Moravském krasu.

Populace sokola se v Jeseníkách od roku 2001 postupně posiluje a tito draví ptáci už obsadili všech 20 tamních hnízdišť. Loni bylo v Jeseníkách evidováno 21 párů sokolů, kteří vyvedli 29 mláďat. Od počátku je jesenická populace sokola monitorována a výsledky jsou každoročně vyhodnocovány.

„K monitoringu a ostraze samotného hnízda, případně i přístupové cesty využíváme fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim máme obrovské množství jedinečných informací ze života sokolích rodin, které se následně snažíme využít i k jejich ochraně,“ podotkl ornitolog a spolupracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Tomáš Pospíšil, který se na sledování sokolů v Jeseníkách od počátku podílí.

I když leží v Jeseníkách ještě velké množství sněhu, některým sokolům už začalo období rozmnožování a právě snášená vejce musí ochránit i před mrazivými teplotami. „Především v počátku hnízdění jsou sokoli velmi citliví na rušení. Pokud se to stává opakovaně, hnízdo mohou i opustit. Posledních pár týdnů, kdy se v horách pohybovalo méně lidí, začátku hnízdění určitě prospělo. Doufám, že i zbytek jarních měsíců budou návštěvníci Jeseníků ohleduplní a budou respektovat případná omezení vstupu do míst, kde se sokoli a jiné vzácné druhy vyskytují,“ uvedl Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pravděpodobnost zdárného vyvedení mláďat snižují také přirozené faktory, jako jsou predátoři, mezi které v případě sokola patří kuna, výr či krkavec. Důležitou roli může sehrát nepříznivé počasí či vnitrodruhová konkurence. Klíčové je podle Šaje zajištění klidného hnízdění ze strany člověka, ať už je to hospodář či návštěvník hor.

Reklama

Doporučované