Hlavní obsah

Solární mafie v Česku? Namočily se všechny politické strany, tvrdí autor knihy o blamáži desetiletí

Důsledky solárního boomu budou ještě roky řešit soudy a arbitráže, varuje Stavěl.

 

Reklama

Špatně nastavená politika EU na začátku a katastrofa pro český rozpočet na konci. Tak vidí český solární boom Radek Stavěl, bývalý specialista na komunikaci, který pracoval pro mostecké uhlobarony i nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Článek

„Původně jsem chtěl udělat ekonomickou analýzu solární politiky až po její neslavný konec. Postupně se z toho vyvinula próza,” vysvětluje ve Výzvě autor nové knihy Sluneční cyklus. V netradičně pojatém románu Radek Stavěl zasvěceně popsal kořeny i důsledky české solární blamáže z roku 2010.

Český solární boom, který začal přepálenými dotacemi pro sluneční elektrárny a vstupem solární mafie do tohoto oboru, stojí a ještě bude stát české spotřebitele kolem 40 miliard korun ročně až do roku 2030.

Podle Stavěla to ale není jen vinou českých mafiánů či zkorumpovaných politiků. Problém začíná v chybné klimatické politice Evropské unie, k níž se Česko jako nový členský stát příliš horlivě a nekriticky přihlásilo.

„Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů neodpovídal ekonomické realitě a způsobil ekonomickou katastrofu,” říká Stavěl. Nepochybuje, že ze solárního boomu skrytě profitovala i řada skutečných aktivních politiků - jak o tom v románu píše. „Následky jsou dusivé. Ještě roky se bude solární malér řešit po soudech a mezinárodních arbitrážích,” říká Stavěl.

Jak hodnotí roli bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové? Co říká na to, že byla zproštěna obžaloby v kauze licencí pro solární elektrárny? A proč je podle Stavěla elektromobilita hrozbou, která nás může stát biliony korun? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované