Hlavní obsah

Solidarita v Rychnově. Dětem, kterým otec zavraždil matku, lidé poslali už přes 2 miliony korun

Lidé projevili velký soucit s dětmi ženy zavražděné v Rychnově nad Kněžnou. Za devět dní jim poslali přes dva miliony korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velkou vlnu solidarity vyvolal příběh tří dětí, kterým před dvěma týdny zavraždit otec matku, jež se s ním chtěla dát rozvést. Lidé sourozencům, které vražda odřízla od finančních prostředků, poslali za devět dnů přes dva miliony korun, aby všichni tři mohli dostudovat.

Článek

S necelými 11 tisíci obyvateli patří východočeský Rychnov nad Kněžnou k nejmenším okresním městům v Česku. I proto jeho obyvatele před dvěma týdny tak šokovala vražda v jedné z restaurací v centru.

Devětačtyřicetiletý muž tam zastřelil svoji manželku, která si s ním dohodla schůzku na veřejném místě, aby mu předala rozvodové dokumenty.

„Zůstaly tři nezabezpečené děti, které jsou ještě ve věku, kdy ještě studují a připravují se na reálný život,“ říká rychnovský starosta Jan Skořepa (bez PP), podle nějž příběh zasáhl celé město.

I proto se už několik hodin po tragické události začal rodit nápad na finanční sbírku pro děti zavražděné. O ně se v současnosti starají prarodiče, kteří však nemají šanci utáhnout náklady na jejich studia.

Organizace sbírky se ujalo město, které nechalo zřídit transparentní účet. Během prvních 10 hodin se podařilo vybrat téměř čtvrt milionu a peníze na účtu stále přibývají.

„Účet je v provozu devět dní a za tu dobu přispělo přes 1600 dárců, částka je k dnešnímu dni už přes 2,1 milionu,“ řekl v pátek Seznamu tajemník rychnovského úřadu Lukáš Klátil.

Taková vlna solidarity překvapila i starostu Skořepu. „Musím přiznat, že zprvu jsem byl velmi skeptický, nečekal jsem, že se tolik vybere. Příjemně mě překvapilo, jak lidé s pozůstalými soucítí. Vůbec neřeším, kolik kdo poslal, důležití jsou i ti, co přispěli i malou částkou. Spoustu jmen dárců ani neznám, nejsou z Rychnova,“ říká starosta.

Malé i velké částky posílají lidé a firmy nejen z východních Čech, ale i z ostatních koutů republiky – Českých Budějovic, Jeseníku, Liberce či Prahy. Na seznamu se objevila i jména známých osobností.

Rodina dala k celé věci jen jedno vyjádření, které za všechny sepsala nejstarší dcera Dominika. V něm popsala poslední roky soužití s otcem, které podle ní nebylo dobré. Impulsem se pro ni staly některé komentáře na sociálních sítích, které popisovaly událost jako možný zkrat či afekt.

„Nelehký život jsme s ním zažívali všichni již od samého začátku, vše se ale vyhrotilo do neskutečných rozměrů hlavně v průběhu posledních čtyř let, kdy doma velmi intenzivně psychicky týral svoji manželku a 3 děti. Dlouhodobě mamince vyhrožoval, že pokud od něj odejde, přijde o všechny děti a zůstane úplně sama, protože on je přece ‚velmi vážený novinář’ a má styky úplně všude. Byl to neskutečný manipulátor a na veřejnosti se šíleným způsobem přetvařoval,“ napsala nejstarší dcera a v příspěvku popisovala i způsoby, kterými její otec rodinu zatěžoval.

„Celá tato chladnokrevná vražda byla předem naplánovaná a nejednalo se o žádný zkrat při hádce. Připravil nás o toho nejdůležitějšího člověka na celém světě a my nemáme ponětí, co si teď bez maminky počneme,“ uzavřela Dominika svůj příspěvek.

Více než dva miliony, které se na ni a její sourozence dosud vybraly, podle rychnovského starosty poslouží zejména k tomu, aby osiřelá trojice mohla dokončit studia. „Nejmladšímu chlapci ještě není 13 let, je na víceletém gymnáziu a minimálně do 25 let bude studovat. Na to se peníze použijí,“ říká starosta.

Kriminalisté muže, který v minulosti pracoval i jako regionální novinář, obvinili z vraždy, za kterou mu hrozí až 18 let vězení. Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou na něj zároveň uvalil vazbu.

Přispět sourozencům je stále možné na transparentním účtu 8296512/0800.

Reklama

Doporučované