Hlavní obsah

Solidárním Čechům pomáhá humor. Ministr diktuje módu, píší Maďaři

Foto: Profimedia.cz

Módní kombinace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zaujala maďarský deník.

Reklama

Češi si okořeňují dramatické zprávy o koronaviru humorem, píše maďarský liberální deník Népszava.

Článek

Zdravotní péče o lidi s koronavirem byla dosud v Česku špičková, tlak na lékaře a sestry ale roste, všímá si deník. V nastalé situaci podle něj v Česku zažívají renesanci takzvané memy.

Národu, jehož literatura je typická smyslem pro humor, pomáhají memy při vyrovnávání se s krizí, píše Népszava v textu, který doplňují fotografie muže s plynovou maskou na Staroměstském náměstí a člověka v morové masce na Karlově mostě.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z Karlova mostu, který použil pro svůj článek maďarský deník Népszava.

Noviny pobavilo, že diváci televizních zpráv mohou kvůli rouškám jen hádat, kdo je vlastně moderuje. „Roušky jsou povinné nejen v ulicích, ale i v televizních studiích,“ píše se v textu.

Deník si všímá i toho, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch často ladí barvu kravaty, kapesníčku do saka a své roušky: „Stal se z něj diktátor módy a každý den se objevuje s jiným designem.“

Népszava oceňuje také vlnu solidarity, kterou současná krize v české společnosti vyvolala. Kromě dobrovolníků, kteří pomáhají seniorům, vyzdvihuje i hodiny vyhrazené v obchodech pro lidi starší 65 let.

Babiš se dokázal omluvit

Tématem je i postava českého premiéra Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO bývá kvůli kauzám s evropskými fondy přirovnáván k Viktoru Orbánovi nebo Jarosławu Kaczyńskému. Ukázal prý ale lidskou tvář, když se omluvil za to, že vláda nepředpokládala tak dramatický vývoj epidemie, píší noviny.

Česká republika ale mnohem dříve než ostatní země nařídila dvoutýdenní karanténu pro lidi vracející se z Itálie a lépe než Maďarsku se jí daří obstarávat ochranné pomůcky a provádět testy, zdůrazňuje autor.

Česko už provedlo přes 31 000 testů. Maďarsko sice v posledních dnech testování zrychlilo, celkem je ale otestováno pouze 9 275 lidí. Počet obětí viru je v zemi s 300 potvrzenými nakaženými na hodnotě deset. Česko v pátek dopoledne hlásilo 2 062 potvrzených nakažených a devět mrtvých.

Reklama

Související témata:

Doporučované