Hlavní obsah

Somálsko je na pokraji hladomoru. Pomoc potřebuje pět milionů lidí

Somálsko sužuje sucho a hlad.

 

Reklama

Zemi trápí extrémní sucho, které zničilo úrodu. Prezident země žádá o pomoc zvenčí.

Článek

Nový somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed označil sucha v Somálsku za národní katastrofu. Požádal proto o pomoc OSN, v ohrožení jsou podle něj miliony lidí a zemi hrozí hladomor.

Nový prezident, který byl zvolen tento měsíc, přislíbil, že bude řešit důsledky sucha, zakročí proti korupci a zaměří se na zlepšení bezpečnostní situace v zemi. V Somálsku působí islamistická skupina Šabáb, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida. Šabáb usiluje v Somálsku o svržení prozápadní vlády a o zavedení islámského práva šaría.

Podle odhadů OSN humanitární pomoc potřebuje asi pět milionů Somálců, tedy polovina země. Podvýživou podle Americké agentury pro mezinárodní rozvoj trpí 363 tisíc dětí, bezprostředně ohroženo na životech jich je 71 tisíc.

„Lidé opouštějí své rodiny, protože někteří nemají sílu na to, se ani hýbat. O jídlo se lidé dělí i se zvířaty,” popsal pracovník Červeného kříže. Humanitární organizace v zemi přislíbila poskytnout okamžitou pomoc až 240 tisícům lidí.

Hlad v Somálsku způsobila sucha a s nimi spojená nedostatečná úroda a vysoká úmrtnost chovných zvířat. Vleklý konflikt mezi islamistickými milicemi Šabáb a křehkou vládou v Mogadišu situaci zhoršuje.

Hladomor zasáhl Somálsko naposledy v létě 2011. Tehdy zemřelo přibližně 260 tisíc lidí, většinou dětí.

Reklama

Doporučované