Hlavní obsah

Sonary zachytily v hloubce 850 metrů objekt podobný havarované ponorce

Foto: Profimedia.cz

Trosky ponorky KRI Nanggala-402, které na tiskové konferenci představil šéf indonéského námořnictva Yudo Margono.

Reklama

Indonéský prezident potvrdil, že v sobotu nalezené trosky skutečně pochází z ponorky, která se ve středu ztratila.

Článek

Další a další indicie ukazují, že nehoda indonéské ponorky KRI Nanggala-402 skončila obrovskou tragédií. Prezident Indonésie už kondoloval příbuzným třiapadesátičlenné posádky plavidla.

„Vyšetřovatelé nyní budou muset stanovit, jak se celá událost odehrála a určit její příčinu. Současně by byly vypracovány plány na posouzení možnosti vyzvednutí ponorky z tak extrémní hloubky. Technicky je to možné, i když se domnívám, že Indonésie bude muset zapojit zahraniční pomoc,“ uvedl pro Reuters Collin Koh, výzkumný pracovník Institutu obranných a strategických studií.

Indonéské námořnictvo uvedlo, že vyšetřuje, zda havárii nezpůsobila porucha napájení, která by ponorce znemožnila manévrovat. Ponorka KRI Nanggala-402 byla vyrobena před 44 lety a odborníci stále častěji zmiňují možnost, že plavidlo mohlo implodovat, když se potopilo do větší hloubky, než jeho konstrukce dovoluje.

Velitel štábu indonéského námořnictva Yudo Margono v sobotu uvedl, že sonarový průzkum odhalil objekt podobný ponorce v hloubce 850 metrů, tedy mimo dosah ponoru Nanggaly. Ponorka je podle armády schopná vydržet ponor zhruba do hloubky 500 metrů, pak už by ji rozdrtil tlak vody.

„Ponorku nalezli v hloubce, jejíž tlak nemohla ustát. Šance, že někdo přežil, je minimální - jedině, že by se někomu z lidí na palubě podařilo před potopením uniknout. Evakuací, o níž mluví, má armáda pravděpodobně na mysli případné vyzvednutí trosek nebo všeho, co z ponorky zbylo a co lze zachránit,“ řekl Koh pro web Al Jazeera.

V neděli se pátrací tým podle webu Jakarta Globe zaměřil na přesné určení polohy ponorky. Úřady nicméně varovaly, že snaha o jakoukoli záchrannou operaci by byla v takto hlubokých vodách riskantní a obtížná. Přesto na místo, kde se ponorka zřejmě potopila, směřuje singapurské podpůrné a záchranné plavidlo pro ponorky MV Swift Rescue, které se má do vyprošťování zapojit. Mezi státy, které při pátrání pomáhají, patří i sousední Malajsie a Spojené státy, Indie či Austrálie.

Indonésie dříve považovala ponorku, která zmizela u Bali, za pohřešovanou. Indonéský prezident Joko Widodo podle webu Jerusalem Post v neděli oznámil, že ponorku již považuje za potopenou. Přestože přesná poloha byla zatím stále neznámá, ponorka byla podle jeho vyjádření nalezena potopená v blízkosti Bali.

„Armáda a námořnictvo změnily status ponorky KRI Nanggala-402 ze ztraceného kontaktu na ‚potopenou‘ neboli utonulou. Všichni Indonésané vyjadřují nad touto tragédií hluboký zármutek, zejména rodinám posádky ponorky,“ řekl Widodo a dodal, že rodinám členů posádky zaslal oficiální kondolenci.

Widodo zrušil návštěvu přístavu Banyuwangi na východní Jávě, kde se nachází námořní základna, z níž probíhají pátrací a záchranné operace, aby se připravil na víkendový regionální summit v Jakartě. Obyvatelé města Banyuwangi řekli agentuře Reuters, že s rodinami obětí soucítí. „Doufám, že se ponorka brzy najde, bez ohledu na to, v jakém je stavu, a že rodiny jsou dost silné, aby tomu dokázaly čelit,“ řekla 28letá učitelka Umi Rosidah.

Další obyvatelé Banyuwangi se podle Reuters připojili k celonárodním výzvám k urychlení modernizace indonéských obranných sil. „Může to být pro vládu poučením, aby pokročila v modernizaci vojenské techniky a jednala opatrně, co se týče používání techniky stávající. Jde o životy lidí,“ řekl 29letý obyvatel Hein Ferdy Sentoso.

Šedesát metrů dlouhá, dieselovým motorem poháněná ponorka vyrobená v Německu se ve středu odmlčela během cvičení, kdy měla odpálit torpéda. Lidé, kteří na ponorce KRI Nanggala-402 v minulosti působili, potvrdili, že některé z trosek, které indonéské námořnictvo zachytilo v sobotu, skutečně pochází právě z této ponorky, uvedl Margono. Naděje na záchranu posádky byly mizivé už v sobotu ráno, kdy v plavidle podle odhadů došly zásoby vzduchu.

Mezi troskami z pohřešované ponorky byla láhev s mazivem, část torpédometu nebo modlitební rohože, uvedl Margono. Nalezená láhev s mazivem je údajně stejná jako ta, kterou posádka používala k mazání periskopu ponorky. Na ponorce podle prohlášení námořnictva zřejmě nedošlo k výbuchu, silný tlak ale pravděpodobně vytvořil trhlinu, kterou některé předměty unikly ven.

Indonéské námořnictvo má podle webu Financial Times (FT) v provozu pět ponorek. Dvě, včetně té potopené, byly postaveny v Německu, ostatní v Jižní Koreji. Indonésie plánuje nákup dalších sedmi ponorek, které budou vyrobeny v Rusku. Země jihovýchodní Asie se totiž podle FT snaží vyrovnat rychlé modernizaci čínské armády.

Reklama

Doporučované