Hlavní obsah

Sonberku pomohli slámové víno z Pálavy zachránit dobrovolníci

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dvacítka brigádníků svolaných prostřednictvím sociálních sítí dnes vyrazila sbírat hrozny do vinohradů vinařství Sonberk u Popic na Břeclavsku.

Článek

Vinařství prostřednictvím svého facebookového profilu volalo o pomoc při sklizni odrůdy Pálava určené k výrobě slámového vína. Nouzi způsobilo deštivé počasí z minulého týdne, které sklizeň znemožnilo.

„Hrozny pro slámové víno musí být jednak optimálně zralé a navíc úplně zdravé a zcela neporušené. To je důvod, proč se musí sklízet ručně, sběrači vybírají jen ty nejzdravější hrozny, ukládají je do malých bedýnek, aby se dostaly pod střechu v co nejlepší kondici, protože budou ještě dalších pět až šest měsíců vysychat,“ uvedla Dagmar Fialová z vinařství Sonberk.

Odrůda Pálava dosáhla na sonberských vinicích optimální zralosti právě v době, kdy přišlo deštivé počasí. Hrozilo, že v jeho důsledku hrozny natáhnou příliš rychle vodu a začnou praskat a plesnivět. Počítal se každý den. Proto vinařství požádalo o pomoc veřejnost právě prostřednictvím sociálních sítí.

„Dostatek dobrovolníků jsme shromáždili už v průběhu prvního dne od zveřejnění výzvy. Přišli pomoci lidé místní, ale přijeli i sběrači poměrně zdaleka a několik chlapců z dětského domova přivedla na brigádu jejich vychovatelka. Obecně jsou to příznivci a fanoušci našeho vinařství,“ řekla Fialová.

Brigádníci za čtyři hodiny práce sklidili asi tunu hroznů pro výrobu slámového vína. Pro jeho přípravu se hrozny nechávají vysychat na speciálních rámech v dobře větrané místnosti, lisují se zhruba až po šesti měsících.

Letošní vinobraní na jižní Moravě začalo ve srovnání s minulými roky s dvoutýdenním zpožděním, navíc ho minulý týden přerušilo deštivé počasí. V dešti není možné sklízet, protože do podmáčeného terénu vinohradů se nedostane mechanizace ani traktor na odvoz ručně sklizených hroznů.

Reklama

Doporučované