Hlavní obsah

Sonda Cassini je nejblíž Saturnu v historii vesmírného bádání. Na Zemi poslala první snímky

Výzkumná sonda Cassini ve čtvrtek poslala na Zemi první snímky z průletu mezi prstenci Saturnu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Dosud neprozkoumané prstence planety Saturn začíná objevovat sonda Cassini. NASA mezi nimi naplánovala 22 průletů, Cassini má za sebou první z nich.

Článek

Výzkumná sonda Cassini amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je po prvotním úspěšném skoku přes mezeru mezi planetou Saturn a jejími prstenci opět v kontaktu se Zemí.

Kosmická loď vstoupila do zatím neprobádané oblasti mezi Saturnem a jeho prstenci ve středu. O den později již zahájila přenos informací o prvním z dvaadvaceti plánovaných průletů mezi prstenci Saturnu.

Ve čtvrtek poslala na Zemi první snímky. Podívejte se na ně ve videu nad článkem.

Přenos informací mezi sondou a Zemí trvá více než hodinu, během které musí zprávy překonat vzdálenost 1,4 miliardy kilometrů.

Když sonda Cassini prolétala mezerou, dostala se do zhruba 3 000 kilometrů dlouhé oblasti oblačnosti, kde je tlak srovnatelný s atmosférickým tlakem Země na hladině moře.

Další průlet skrze mezery mezi prstenci je naplánován na 2. května.

TWITTER: „Nejbližší pohled na atmosféru Saturnu a velký hurikán." 

Projekt Cassini, zaměřený na výzkum druhé největší planety obíhající kolem Slunce, jejích prstenců a měsíců, začal v říjnu 1997 vypuštěním dvojsondy Cassini-Huygens. Ta na oběžnou dráhu kolem Saturnu dorazila v roce 2004.

Výzkum Saturnovy soustavy zahájilo v lednu následujícího roku přistání Huygense na měsíci Titan. Z něj aparát i přes krátkou životnost poslal na Zemi množství vědeckých poznatků.

K úspěchům mise Cassini patří vedle významných informací o Titanu například i poznatky o existenci vody na dalším měsíci Saturnu, Enceladu, kde jsou podle vědců splněny takřka všechny podmínky k existenci života.

Reklama

Doporučované