Hlavní obsah

Sonda do duše českého fanouška: Jiná liga o fotbalových příznivcích

7. díl Jiné ligy, tentokrát o fanoušcích a fanklubech.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V sedmém pokračování populárního pořadu zažijeme „pracovní” den fandů ostravského Baníku. Moderátorské trio Hošek, Mádl, Šídlo se zajímalo o to, jak se láska ke klubu vlastně rodí a jestli je vůbec možné fandit současně dvěma týmům. Nechybí ani debata o současném dění na českých stadionech s důrazem na bezpečnost.

Článek

„Od roku 2014 se závažné incidenty na tuzemských fotbalových stadionech podařilo výrazným způsobem minimalizovat. Bez toho, aniž bychom dokázali upravit, zpřesnit a zpřísnit alespoň dílčí právní normy, se už teď nedokážeme dál posunout,” řekl na téma bezpečnosti na českých stadionech předseda Ligové fotbalové asociace a současně druhý muž pražské Sparty Dušan Svoboda.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Mluvčí letenských Ondřej Kasík po vzoru např. Anglie taky volá po zúžení právních mantinelů. „Nám by v první fázi pomohlo už jen to, aby některé věci byly překvalifikovány a z přestupků by se staly trestné činy. Pokud se na stadionu dopustíte nějakého jednání, které je pak kvalifikováno jako přestupek, tak ta sankce bude nakonec možná nižší, než když neoprávněně zaparkujete v modré zóně v centru Prahy,” dodává Kasík.

„My nechceme na zápasech určitý typ chování. Nechceme na stadionech pyrotechniku, nechceme tam vulgární skandování,” vypočítává Dušan Svoboda, který odpovídal na dotazy samotných fanoušků, které se týkaly třeba taky podoby nejvyšší ligové soutěže nebo občerstvení na stadionech.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Jan P. Muchow a Emanuele Ridi s autory pořadu Jiná liga.

Na to, jak se zrodila jejich láska pro odlišná pražská „S”, zavzpomínali v pořadu hudebník a slávista v jedné osobě Jan P. Muchow a kuchařská celebrita se sparťanským srdcem Emanuele Ridi. Ten přiznal, že i přes léta strávená v Praze zůstává klubem číslo 1 v jeho srdci už od dětství italská Fiorentina.

Zápas proti letenskému týmu tak Ridi prožil právě v jejím kotli a nikoli tom sparťanském. „Největším zážitkem se Spartou bylo vidět ji hrát proti Realu Madrid, i když se tehdy prohrálo,” přiznal v Jiné lize sympatický Ital.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Smlouva z roku 1934 o přestupu reprezentanta Košťálka do Sparty .

Fotbalové fanouškovství má různé podoby. Třeba Miroslav Beneš z Prahy sbírá podpisy slavných hráčů a trenérů. Jeho specialitou jsou reprezentanti Československa, respektive České republiky, od roku 1920 do současnosti.

„Od olympiády v Antverpách za nás nastoupilo 855 reprezentantů. Z tohoto seznamu mi chybí podpisy 6 hráčů, což je unikum.” Podle Miroslava Beneše se tahle mezera dá zaplnit, ale chce to prý štěstí, čas i peníze. Svérázný sběratel v Jiné lize poodhalil svou taktiku, kde se na fotbalové hvězdy vyplatí čekat i jaké tužky má připravené k podpisu tak, aby podpis ani po letech nevybledl.

Miroslav Beneš nesbírá jen podpisy. Ukázal nám třeba originál smlouvy o přestupu tehdejšího reprezentanta Josefa Košťálka do pražské Sparty, kterou získal od rodiny někdejšího slavného hráče.

Reklama

Související témata:

Doporučované