Hlavní obsah

Sonda InSight na Marsu po mimořádně náročném přistání úspěšně otevřela solární panely

Pohled na Mars přímo ze sondy nedlouho po přistání.Video: Lukáš Marek, Reuters, NASA

 

Reklama

Zprávy odeslané Mars Odyssey ukazují, že solární panely sondy InSight se otevřely a nabíjejí baterie. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné na Twitteru amerického Národní úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Článek

Sonda InSight včera úspěšně přistála na planetě Mars. Je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu.

Informace o otevření solárních panelů přišla sedm hodin po přistání, uvedla NASA. Správné rozevření panelů je důležité pro zásobování sondy elektrickou energií.

Pondělní přistání patřilo k nejnáročnějším částem mise. Manévr trval šest a půl minuty a sonda během této doby vstoupila do řídké marsovské atmosféry s rychlostí 19 800 kilometrů v hodině a postupně s pomocí tepelného štítu, padáku a přistávacích trysek zpomalila na osm kilometrů v hodině.

Sonda InSight podle plánu dosedla na severní polokouli na planině Elysium v blízkosti rovníku.

„Bezchybné,“ prohlásil po přistání šéfinženýr Rob Manning z Laboratoře proudového pohonu (JPL) NASA, která za misí stojí. „V tohle jsme skutečně doufali,“ dodal. Prohlásil také, že si velmi oddechl.

Úkolem InSightu je měřit tepelný tok v planetární kůře či zaznamenávat marsotřesení, pokud existuje. Na palubě je také radiolokátor pro měření odchylek v rotaci Marsu, což vědcům pomůže zjistit podrobnosti o planetárním jádru. Odborníci si také slibují, že aparát potvrdí přítomnost tekoucí vody pod povrchem planety. Pátrat po stopách dávného či současného života ale InSight nebude.

Reklama

Související témata:

Doporučované