Hlavní obsah

Sonda japonské kosmické agentury úspěšně přistála na asteroidu a odebrala vzorky

Japonská kosmická agentura odebrala vzorky z asteroidu.Video: Valérie Dvořáková , AP, Youtube.com

 

Reklama

Japonská kosmická agentura JAXA provedla úspěšnou akci ve vesmíru, kdy pomocí sací hubice odebrala vzorky materiálu z 340 milionů kilometrů vzdáleného asteroidu od Země. Sonda sestoupila ze své parkovací pozice ve výšce asi 20 kilometrů nad povrchem asteroidu.

Článek

Japonská kosmická sonda Hajabusa 2 v pátek úspěšně přistála na asteroidu Ryugu vzdáleném asi 340 milionů kilometrů od Země a průměrem asi jeden kilometr. Na svém webu to oznámila japonská kosmická agentura JAXA. Aparát přistál na předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a z povrchu planetky odebral pomocí sací hubice vzorky. Pak opět odstartoval a vydal se zpět na dráhu kolem asteroidu, kde bude obíhat do konce roku.

Vědci se pomocí nových vzorků snaží zjistit více o o historii asteroidů bohatých na uhlík.

Přípravné procedury předcházející odběru materiálu začaly ve středu, kdy sonda zahájila sestup ze své parkovací pozice ve výšce zhruba 20 kilometrů nad povrchem. Odborníci pro kontakt vybrali prostor označovaný jako L08-E1. Nachází se v blízkosti rovníku asteroidu mezi krátery Kintaro a Brabo. Celá operace probíhala automaticky, protože povely ze Země by putovaly k sondě příliš dlouho.

Japonské kosmické agentuře mezitím na Twitteru gratulovala řada lidí včetně odborníků a pracovníků jiných vesmírných organizací. Úspěch ocenil mimo jiné i tým amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), který má na starosti sondu OSIRIS-REx. Ta na konci loňského roku dorazila k planetce Bennu, z jejíhož povrchu stejným způsobem jako Hajabusa 2 odebere vzorky. Šéf NASA Jim Bridenstine následně na Twitteru poznamenal, že se již těší, až Američané s japonskými kolegy získané vzorky porovnají.

Ve chvíli, kdy se sběrná hubice dotkla povrchu, vystřelil z ní rychlostí 300 metrů za vteřinu pětigramový projektil z tantalu. Částice asteroidu, které se po nárazu vymrštily do prostoru, hubice odebrala. Sekundu po kontaktu s povrchem pak sonda začala opět stoupat.

Sonda má v plánu další dvě přiblížení pro sběr vzorků. Během posledního pokusu chtějí vědci získat materiál z hloubky. Na povrch proto z výšky 500 metrů vystřelí projektil, který vytvoří kráter. Z jeho dna pak sonda vzorek odebere.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu loni v červnu po třech a půl letech cesty ze Země. Očekává se, že zpátky dorazí v roce 2020.

Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT. Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, přistání na povrchu je plánováno na červenec.

Reklama

Související témata:

Doporučované