Hlavní obsah

Sonda New Horizons prolétla kolem velmi vzdálené planetky Ultima Thule

Sonda New Horizons úspěšně proletěla kolem planetky Ultima Thule.Video: Reuters, NASA

 

Reklama

Sonda New Horizons přestála průlet kolem vzdálené planetky Ultima Thule. Po několikahodinovém čekání ukončily napětí pracovníků NASA signály, které aparát vyslal.

Článek

Planetka Ultima Thule je nejvzdálenější objekt sluneční soustavy, k němuž se sonda vyslaná ze Země dostala. Od planety Země je vzdálená 6,6 miliardy kilometru.

Sonda je podle Národního úřadu pro letectví a vesmír v dobrém stavu. New Horizons bude v příštích měsících posílat fotografie planetky a výsledky dalších pozorování. První snímky by NASA mohla zveřejnit už ve středu, uvedla britská zpravodajská stanice BBC. Ve středu má vesmírná agentura ohlásit také vědecké poznatky o Ultima Thule.

Zástupci NASA sledovali průlet s napětím, protože hrozilo, že sonda narazí do kousků ledu nebo kamení. Při její rychlosti více než 50 tisíc kilometrů za hodinu by se mohly přístroje poškodit už při srážce s částicemi o velikosti zrnka rýže.

Vědci si dosud nejsou jisti, jak Ultima Thule nacházející se v tmavém koutě vesmíru známém jako Kuiperův pás vlastně vypadá – zda je kulatého či podlouhlého tvaru, zda jde o jeden objekt či shluk vícero těles.

Objevena byla v roce 2014 pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu a odhaduje se, že má v průměru 20 až 30 kilometrů. Vědci se ji rozhodli prozkoumat poté, co sonda New Horizons vypuštěná v roce 2006 dokončila o devět let později svou primární misi k Plutu, odkud poslala dosud nejpodrobnější snímky této trpasličí planety.

Reklama

Související témata:

Doporučované