Hlavní obsah

Sonda Parker Solar Probe se přiblížila ke Slunci na více než 42,7 milionu kilometrů. Překonala tak rekord

Solární sonda Parker Solar Probe překonala rekord v přiblížení se ke Slunci.Video: Klára Mališová, Youtube.com, NASA

 

Reklama

Solární sonda Parker Solar Probe se v pondělí přiblížila ke Slunci na vzdálenost více než 42,7 milionu kilometrů. Překonala tím rekord z roku 1976 a stala se kosmickou lodí, které se podařilo dostat nejblíže k povrchu Slunce.

Článek

Předchozí rekord, který sonda překonala podle výpočtů týmu v pondělí 29. října v 18:04, nastavila v dubnu roku 1976 německo-americká vesmírná loď Helios 2. NASA očekává, že Parker Solar Probe bude v průběhu své mise překonávat svůj vlastní rekord. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) totiž plánuje, že by se sonda do roku 2024 měla k povrchu Slunce přiblížit až na vzdálenost 6,164 milionu kilometrů.

Sonda Parker Solar Probe se podle propočtů vědců stala v ten samý den i nejrychlejší kosmickou lodí, když překonala rychlost 247 tisíc kilometrů za hodinu. Tento rekord též nastavila sonda Helios 2.

„Od doby, kdy sonda Parker Solar Probe odstartovala ze země, uběhlo 78 dní. Nám se právě podařilo dostat se k naší hvězdě blíže než jakékoliv kosmické lodi předtím,“ uvedl pro NASA vedoucí projektu Andy Driesman z laboratoře aplikované fyziky Johna Hopkinse v Marylandu. „Pro náš tým je to skvělý okamžik, teď se ale soustředíme především na moment, kdy se sonda dostane do atmosféry Slunce, což započalo ve středu 31. října,“ dodal.

Sonda je první zařízení vyslané lidmi do vesmíru, které pronikne do sluneční koróny, což je oblast atmosféry kolem Slunce. K tomu by mělo podle NASA dojít 6. listopadu kolem půl páté ráno. Sonda bude čelit ohromně silným teplotním a radiačním podmínkám, lidstvu ale poskytne unikátní detailní záběry Slunce. Vědci doufají, že jim zaslané údaje pomohou objasnit, proč teplota koróny, dosahující až několika milionů stupňů Celsia, je o několik řádů vyšší než teplota kolem 5 500 stupňů na povrchu hvězdy.

Parker Solar Probe se vydala k hvězdě našeho planetárního systému z floridského Mysu Canaveral 12. srpna. Cílem projektu s rozpočtem v přepočtu kolem 34 miliard korun je získat nové poznatky o Slunci, které umožní například lépe předpovídat solární bouře, jež mohou ohrozit pozemské rozvodné sítě nebo satelitní navigaci. Sonda během své mise, která je rozplánovaná do roku 2025, provede 24 nejbližších průletů kolem Slunce.

Reklama

Související témata:

Doporučované