Hlavní obsah

Sonda z NASA dorazila po dvou letech k planetce Bennu

K planetce Bennu dorazila sonda z NASA.Video: Twitter.com/ NASA

 

Reklama

Doručení vzorků z planetky zpět na Zemi se úspěšně podařilo zatím pouze Japonsku.

Článek

K planetce Bennu po více než dvouleté cestě kosmem dorazila americká sonda OSIRIS-REx. Ta se bude věnovat průzkumu tělesa, z jehož povrchu v červenci 2020 odebere vzorky, které následně v září 2023 dopraví zpět na Zemi.

„Právě jsme dorazili,“ oznámil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Do vesmíru se OSIRIS-REx vydal 8. září 2016, kdy ho do kosmu vynesla raketa Atlas 5.

Mise sondy u Bennu je rozdělena na devět fází. Ta první, kterou bylo přiblížení se k planetce, byla dnes úspěšně dokončena. Nyní OSIRIS-REx zahájí další fázi, kterou je předběžný průzkum, kdy bude Bennu podrobně zmapována.

Další části mise zahrnují například navedení sondy na oběžnou dráhu kolem planetky, podrobný průzkum, zkušební přiblížení a nakonec odběr vzorků. Při něm se sonda těsně přiblíží k planetce a pomocí sběrné hubice, která se na asi pět sekund přisaje k povrchu, odebere vzorky. Mise u Bennu skončí v březnu 2021, kdy sonda zamíří zpět k Zemi.

Vědci mají o materiál z Bennu velký zájem, neboť jim umožní zjistit, jaké chemické látky a horniny planetka obsahuje. Podobná vesmírná tělesa v dávné minulosti totiž s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál, který je nutný pro vznik života.

Reklama

Související témata:

Doporučované